Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele patru săptămâni, condițiile meteo la nivelul întregii țări nu vor fi extreme. Temperaturile vor fi tipice pentru mijlocul primăverii, iar în estul țării și în regiunile de dincolo de Carpați vor fi precipitații peste medie.
Prognoza meteo în săptămâna 10 – 17 aprilie
Între 10 și 17 aprilie, România se poate aștepta la temperaturi tipice pentru această perioadă a anului. Cu toate acestea, vor fi precipitații peste medie în jumătatea de est a țării, în timp ce în alte regiuni, nivelurile de precipitații vor fi similare cu cele așteptate în mod normal în această perioadă.
Prognoza meteo în săptămâna 17 – 24 aprilie
În perioada 17-24 aprilie, în toate regiunile, temperaturile se vor situa în medie pentru această perioadă a anului. Cu toate acestea, regiunile vestice și nord-vestice se pot aștepta la precipitații sub medie, în timp ce în restul țării se vor înregistra niveluri de precipitații similare cu cele obișnuite în această perioadă.
Prognoza meteo în săptămâna 24 aprilie – 1 mai
Între 24 aprilie și 01 mai, în cea mai mare parte a țării se pot aștepta temperaturi medii tipice pentru această perioadă a anului. Nivelurile de precipitații vor fi, de asemenea, similare cu cele întâlnite în mod obișnuit în această perioadă, deși este posibil să fie ceva mai multe precipitații decât de obicei în regiunile de dincolo de Munții Carpați.
Prognoza meteo în săptămâna 1 – 8 mai
În perioada 1 – 8 mai, meteorologii prognozează că România va avea parte de temperaturi medii tipice pentru această perioadă a anului. În ceea ce privește precipitațiile, țara se poate aștepta la niveluri de precipitații care sunt normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Indicele de împrimăvărare
Indicele de primăvară este o măsură a capacității termice în timpul tranziției de la iarnă la primăvară pentru culturile agricole, mai exact între 1 februarie și 10 aprilie.
Acest indice calculează valoarea totală a temperaturilor medii pozitive ale aerului în această perioadă.
La sfârșitul perioadei de iernare, când culturile încep să crească din nou, acestea au nevoie de o anumită cantitate de temperaturi medii pozitive pentru a le reintroduce în ciclul agricol și pentru a facilita procesele de creștere și dezvoltare.
În prezent, în unele zone din estul Transilvaniei, primăvara întârzie să apară, deoarece plantele nu au acumulat încă resursele termice necesare pentru reluarea vegetației.
În alte regiuni, cum ar fi nordul Maramureșului, Moldova, nord-estul, sudul și anumite părți din vestul Transilvaniei și nordul Munteniei, s-au semnalat precipitații moderate, totalizând 201-300 de „unități termice”.
În zone precum Crișana, partea cea mai înaltă a Moldovei, anumite zone din vestul și centrul Maramureșului, nordul, estul, vestul, nord-vestul Munteniei, centrul, sudul, sud-vestul, nord-vestul Transilvaniei, estul, sud-estul, nord-vestul Banatului, centrul, vestul, nord-estul și estul Dobrogei, indicele de temperatură totalizează 301-400 „unități termice”, rezultând precipitații normale.
Pe arii extinse din Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în unele zone din nordul, sudul și vestul Banatului, se înregistrează un început de primăvară timpurie, cu precipitații de 401-491 „unități termice”.