Detalii de ultimă oră din partea specialiştilor ANM, privind starea vremii în luna iulie în România.
Vine canicula în România! Temperaturi crescute şi ploi puţine după 18 iulie
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Este vorba despre intervalul 4 iulie – 1 august.
În cea de-a doua jumătate a lunii iulie, meteorologii atrag atenţia că România se va confrunta cu o vreme caniculară cu ploi puține.
Săptămâna 4 – 11 iulie
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, dar cu un deficit local în extremitatea de sud-vest și de nord-est a țării.
Săptămâna 11 – 18 iulie
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări.
Săptămâna 18 – 25 iulie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile intracarpatice.
Săptămâna 25 iulie – 1 august
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile vestice.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nord-vestice.
Prognoză meteo pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni (4-17 iulie)
Cu o zi în urmă, ANM a publicat şi o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru următoarele două săptămâni (intervalul 4-17 iulie). Iată cum arată prognoza meteo pe regiuni.
Banat
Valul de căldură se va menține și în zilele de 4 și 5 iunie, când media temperaturilor maxime va fi de 36 de grade. Ulterior temperatura va scădea semnificativ, iar din 6 până în 11 iulie, media zilnică a maximelor va oscila între 26 și 29 de grade.
Pentu a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 34 de grade spre data de 17 iulie. Evoluția temperaturilor minime va fi de scădere, de la o medie de 19…20 de grade în primele 3 zile, la valori în general de 13…16 grade pentu restul intervalului.
În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse vor fi averse, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în perioada 7…11 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.
Crişana
Valul de căldură se va menține și în zilele de 4 și 5 iunie, când media temperaturilor maxime va fi de 36 de grade. În perioada 6 – 11 iulie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că media zilnică a maximelor va oscila între 24 și 28 de grade.
Pentu a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 33 de grade spre data de 17 iulie. Temperaturile minime vor fi în jur de 19 grade în primele 3 zile, apoi de asemnea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 12…13 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 14…15 grade.
În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în perioada 7…13 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.
Transilvania
Valul de căldură se va menține la începutul săptămânii când media temperaturilor maxime pentru această regiunie va fi de 32…34 de grade. Vremea răci semnificativ în 6 iulie, iar până în 11 iulie cu mici variații de la o zi la alta se va înregistra o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 22 și 26 de grade.
După acest interval temperatura va crește, iar până la o medie regională de 30 de grade în 17 iulie. Temperaturile minime vor fi în jur de 16 grade în primele 3 zile, apoi de asemnea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 10 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 12…13 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în prima jumătate a intervalului (până spre 11 iulie) când pe arii relativ extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Ulterior probabilitatea pentru averse va fi mai redusă.
Maramureş
În primele 2 zile ale intervalului valul de căldură se va menține și la nivelul acestei regiuni unde media temperaturilor maxime va fi în jur de 34 de grade, iar minimele vor fi de 17…18 grade. Perioada 6….11 iulie va aduce temperaturi ușor sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 22…26 de grade și minime ce vor scădea în unele dimineți până spre 10…11 grade.
Pentru a doua decadă a lunii iulie sunt estimate temperaturi în creștere treptată, maxime termice ce vor ajunge la 30 de grade și minime în general de 13…14 grade.
În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în perioada 7…13 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.
Moldova
Valul de căldură va persista până miercuri 6 iulie, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime în general de 32…35 de grade și minime ce se vor siuta în jurul valorii de 19 grade. Răcirea vremii estimată pentru perioada 7…11 iulie va aduce temperaturi maxime în medie de 24…26 de grade și minime ce vor scădea în unele dimineți până spre 12…13 grade.
Ulterior temperatura va fi în creștere ușoară și treptată, astfel că maximele se vor situa în jurul valorii de 30 de grade, iar minimele vor fi în medie de 15…16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în perioada 6 – 11 iulie când pe alocuri se vor înregistra și cantități de apă însemnate. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii restrânse.
Dobrogea
În primele 3 zile ale intervalului vremea se va menține călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 30…32 de grade. Ulterior temperatura va scădea, iar în 10 și 11 iulie, media zilnică a maximelor va fi de 25…26 de grade.
Pentu a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime în creștere ușoară, ce vor ajunge la o medie regională de 28…30 de grade. Temperaturile minime vor fi în general de peste 20 de grade până în 7 iulie, apoi vor scădea la 16 grade în data de 11 iulie, iar până la finalul intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18 grade.
Regimul pluviometric se va menține deficitat. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 7 – 10 iulie.
Muntenia
În primele 3 zile ale intervalului vremea se va menține călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 34…36 de grade. Ulterior temperatura va scădea, iar în 10 și 11 iulie, media zilnică a maximelor va fi de 26 de grade.
Pentru a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime în creștere treptată, ce vor ajunge la o medie regională de 32…33 de grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 18…19 grade până în 7 iulie, apoi vor scădea la 14…15 grade în 11 și 12 iulie, iar până la finalul intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în perioada 6 – 10 iulie când pe alocuri se vor înregistra și cantități de apă însemnate. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii restrânse.
Oltenia
Vremea se va menține călduroasă, local caniculară în zilele de 4 și 5 iunie, când media temperaturilor maxime va fi de 33…34 de grade. Ulterior temperatura va scădea, iar din 6 până în 12 iulie, media zilnică a maximelor va oscila între 26 și 30 de grade.
Pentu a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 32…33 de grade. Evoluția temperaturilor minime va fi de scădere, de la o medie de 19 grade în primele 3 zile, la valori de 13…14 grade pentru 11 și 12 iulie, apoi până la finalul intervalului se vor atinge 15…16 grade.
Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată mai ales în prima jumătatea a intervalului. Aversele vor fi pe arii mai extinse în perioada 5 – 8 iulie. În restul intervalului, probabilitatea pentru averse va fi redusă.
La munte
Vremea va fi mai caldă decât în mod normal la această dată la începutul intervalului când media maximelor va fi de 22…23 de grade, iar a minimelor de 13…14 grade. Perioada 7 – 12 iulie va fi răcoroasă, cu maxime termice în general de 13…18 grade și minime în medie pentru întreaga zonă montană de numai 6…9 grade.
Încălzirea ușoară estimată pentru finalul intervalului de prognoză, va însemna o creștere a temperaturilor maxime, la valori în medie de 20 de grade, dar și a minimelor ce se vor situa în jur de 10 grade.
Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până în 11 iulie, astfel că aversele vor fi însemnate cantitativ și se vor semnala aproape zilnic. După acest intervalul, aversele se vor semnala pe arii mai restrânse.