Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de o vreme în general mai caldă decât normalul acestei perioade, iar pe tot parcursul perioadei de analiză, probabilitatea de precipitații va fi ridicată, arată prognoza de specialitate, publicată marți de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În perioada Crăciunului (săptămâna 19-26 decembrie) temperaturile și precipitațiile vor fi mai apropiate de normalul acestei perioade. Ulterior, în perioada Anului Nou (săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie), temperaturile vor urca ușor, potrivit meteorologilor. Pe de altă parte, cantitatea de precipitații se va menține aproape de normalul perioadei.
Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-estice, centrale și la munte. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar și local deficitar în sud-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice și nord-estice.
Săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate la munte. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Săptămâna 26.12.2022 – 02.01.2023
Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane. În ceea ce privește precipitațiile din această perioadă, meteorologii transmit că acestea vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Caracteristicile lunii decembrie
În mod normal, luna decembrie este caracterizată de ninsoare, viscol şi ceaţă persistentă, în timp ce valorile termice marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă. De asemenea, în decembrie se pot înregistra şi temperaturi neobişnuite pentru această lună, de peste 15 – 20 de grade Celsius, dacă în zona ţării noastre pătrund mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice.
Temperatura minimă absolută a lunii decembrie, din România, este -34,5 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998.
Pe de altă parte, temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4 grade Celsius şi a fost înregistrată la Câmpina, în data de 5 decembrie 1985.