Lunile ianuarie şi februarie vor înregistra abateri pozitive de temperatură, raportat la perioada din calendar, iar deficitul de precipitaţii va fi accentuat în continuare în zonele de sud, sud-est şi est ale ţării, arată estimările meteorologice prezentate, marţi, într-o conferinţă de specialitate, de către Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Chiar şi debutul lunii februarie va păstra aceeaşi tendinţă, conform estimărilor meteorologice valabile pentru următoarele patru săptămâni, actualizate astăzi (marţi, n.r.). Astfel, observăm pentru săptămâna 27 ianuarie – 3 februarie abateri termice pozitive semnificative în toată ţara, cu cele mai mari valori în special în regiunile din sudul şi sud-estul ţării.
Pe de altă parte, veştile sunt bune pentru zonele din partea de vest, centru şi nord-est a ţării, acolo unde ne aşteptăm ca, în următoarea perioadă, să avem precipitaţii însemnate cantitativ, exceptând din păcate partea de sud, sud-est şi est, unde tendinţa cantităţilor de precipitaţii rămâne spre deficit”, a explicat Mateescu, citată de Agerpres.
Potrivit specialistului ANM, prima decadă a lunii februarie va aduce abateri pozitive ale valorilor medii termice mai mari de 4,5 – 5 grade Celsius, mai ales în sudul şi estul României.
Temperaturi cu 4-5 grade mai mari şi deficit de precipitaţii
„Din păcate, debutul lunii februarie şi mai ales prima decadă, urmează acelaşi semnal în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi şi observăm abateri termice în continuare mai mari 4,5 – 5 grade pentru zonele din sudul şi estul ţării. Aceeaşi tendinţă spre deficit vedem în partea de sud şi sud-est a ţării.
O uşoară tendinţă spre excedent se mai menţine în zonele intra-carpatice. Începând din a doua decadă a lunii februarie, datele indică la acest moment abateri pozitive şi cu tendinţă spre deficit în bună parte din ţară, mai ales în jumătatea de sud şi est a României.
Trebuie să spunem că în această seară, de la ora 20:00, până mâine la ora 18:00, va fi în vigoare o avertizare meteorologică Cod galben în zonele montane din ţara noastră, unde vor fi cantităţi moderate de precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului, viscolind şi spulberând zăpada.
Cantităţi de precipitaţii moderate aşteptăm şi în zone şi parte de vest, centru şi nord a ţării, însă nu atât de semnificative ca să compenseze deficitul atât de mare acumulat în stratul de sol de 100 cm, deşi vorbim de o perioadă cu consum foarte redus pentru culturile aflate în vegetaţie”, a spus directorul general al ANM.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a organizat, marţi, la Academia Română, sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Impactul încălzirii globale asupra mediului şi societăţii”.