ANM: Prognoza meteo pentru perioada 9 septembrie – 7 octombrie
Conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, inclusiv în prima săptămână din octombrie.
De asemenea, săptămâna 9 – 16 septembrie se anunță ploioasă în toată țara, cu precipitații mai abundente în zonele montane.
Săptămâna 9-16 septembrie 2024
Temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în regiunile nord-estice. Ploile vor fi prezente în toată țara, cu un regim pluviometric excedentar în special în zonele montane, potrivit ANM.
Săptămâna 16-23 septembrie 2024
În această săptămână, temperaturile medii vor fi apropiate de valorile normale pentru perioada respectivă, cu posibilități ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi excedentare în estul și nord-estul țării, în timp ce în celelalte regiuni vor fi apropiate de valorile normale.
Săptămâna 23-30 septembrie 2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale, în toate regiunile. Precipitațiile vor fi în general apropiate de valorile obișnuite pentru această perioadă.
Săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie 2024
Temperaturile vor continua să fie ușor peste valorile normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toate regiunile, transmite ANM.
Septembrie: O lună mai stabilă și călduroasă
Septembrie va aduce o vreme mai puțin instabilă decât lunile precedente, cu temperaturi care vor rămâne ridicate cel puțin în primele două decade. Precipitațiile vor fi mai reduse față de lunile de vară, iar maximele termice pot ajunge până la valori record, așa cum s-a întâmplat în trecut: 43,5 grade Celsius în România și 39,6 grade Celsius în București.
Meteorologii ANM subliniază că această stabilitate a vremii este datorată prezenței unui brâu de presiune atmosferică ridicată, care se extinde deasupra Europei și aduce zile mai calde, în timp ce nopțile devin mai răcoroase și lungi.
„Septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra celei mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.
Valorile temperaturii medii lunare înregistrează o scădere destul de mică în comparaţie cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase”, susţin meteorologii.