Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea în ianuarie 2023?
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit meteorologilor, mercurul din termometre va începe să crească în prima lună din noul an, având astfel parte de temperaturile mult mai ridicate decât valorile termice specifice lunii ianuarie.
Între 2 ianuarie 2023 și 9 ianuarie 2023, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile termice specifice pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, mai ales în regiunile vestice și la munte.
Între 9 ianuarie 2023 și 16 ianuarie 2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval de timp în toate regiunile țării, mai ales în nordul și nord-estul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval de timp.
Între 16 ianuarie 2023 și 23 ianuarie 2023, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât valorile termice normale pentru această perioadă din an la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în România.
Între 23 ianuarie 2023 și 30 ianuarie 2023, temperaturile medii vor fi puțin mai mari decât valorile termice specifice pentru ultima săptămână din luna ianuarie pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.
Temperaturi neobișnuite în această iarnă
Cu puțin timp în urmă, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre impactul încălzirii globale asupra României și nu numai. Explicațiile sale vin în contextul în care am avut parte de temperaturi neobișnuite în această lună.
„Sub acest aspect, percepția este cu totul diferită pentru că, într-adevăr, încălzirea globală în emisfera nordică și mai ales în ceea ce privește topirea ghețarilor conduce la un volum mai mare de apă, însă sistemul climatic este unul complex și iată că emisfera nordică devine din ce în ce mai caldă, inclusiv în această parte a globului.
Temperaturi neobișnuite pentru anotimpul de vară sau anotimpul de iarnă se înregistrează, în ultimii ani, și confirmă practic fenomenul încălzirii globale, ceea ce înseamnă impact asupra evoluției condițiilor climatice. Cu siguranță, se evidențiază la nivel local sau regional. România nu face excepție”, a explicat Elena Mateescu în cadrul unui interviu acordat pentru DCNews.