Au revenit ninsorile în România. Unde e cel mai frig. Prognoza ANM pentru restul lunii martie

ninsoare, zapada

SURSA FOTO: Pexels.com

Ninsoare în România. Prognoza meteo martie 2024. Florinela Georgescu, director al ANM, a anunțat la ce se pot aștepta românii în perioada imediat următoare. Care sunt zonele unde ninge deja?

Prognoza meteo martie 2024. ANM anunță schimbări bruște de temperatură

Prognoza meteo martie 2024. Până la încheierea lunii martie, se preconizează că vremea va suferi fluctuații semnificative. Conform prognozei meteorologice furnizate de Florinela Georgescu, care ocupă funcția de director în cadrul ANM, ne așteptăm la o perioadă caracterizată de schimbări bruste în condițiile meteorologice.

Potrivit meteorologului, Carpații Orientali și Meridionali vor avea parte de ninsori în această perioadă.

„Ne așteptăm, pe parcursul nopții care urmează și mâine, în prima parte a zilei, să mai fie precipitații mixte, în Moldova, în partea de est a Transilvaniei, în zonele montane, în special în cele înalte, să mai ningă în Carpații Orientali și Meridionali.

În partea de sud a Moldovei, în Dobrogea și în Muntenia, să mai plouă trecător. Vor fi precipitații slabe pe arii restrânse, dar cu aspect de iarnă.

De vineri, vremea se va încălzi, vor fi destul de puține ploi, deci un aspect frumos al vremii pentru vineri, sâmbătă și duminică.

Pentru joi maximele sunt de 15, 16 grade Celsius, iar pentru următoarele zile, temperaturile vor fi, în general, între 10 și 19 grade Celsius, deci o vreme care va redeveni normală din punct de vedere termic și chiar cu temperaturi ușor peste normale.

Și această încălzire va fi pentru o perioadă relativ scurtă pentru că luna viitoare așteptăm o răcire a vremii. Vor fi diferențe de temperaturi.

Vestea bună este că spre sfârșitul lunii martie, temperaturile vor urca cu mult peste normalul perioadei”, precizat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, pentru Antena 3.

Florinela Georgescu / SURSA FOTO: ordinea.ro

În Harghita, Vaslui și Galați a nins deja, miercuri, 20 martie

În această dimineață, la Harghita Băi, termometrele au înregistrat o temperatură de -1 grad Celsius. Cu toate acestea, locuitorii zonei nu au fost luați prin surprindere de frigul neașteptat și au declarat că sunt pregătiți să facă față temperaturilor scăzute și chiar să se confrunte cu ninsorile până la finalul lunii mai.

Locuitorii din regiune afirmă că sunt familiarizați cu astfel de fenomene. În timp ce ninsorile au început să cadă în diverse regiuni ale țării, în urmă cu foarte puțin timp, în Iași, fulgii de zăpadă cădeau într-un ritm intens.

Autoritățile de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a tras un semnal de alarmă.

„Atenție! Se circulă în condiții de iarnă pe DN 24, Poieni – Păun (zona Bucium, intrare municipiul Iași). Echipele de deszăpezire ale DRDP Iași intervin pe acest sector cu lamă și material antiderapant, pentru asigurarea traficului. Circulați cu prudență și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiții de iarnă!”, se arată pe pagina de Facebook a DRDP Iași.

„Nu plecați spre județul Iași fără cauciucuri de iarnă! Pe Bârnova, una dintre colinele din jurul orașului Iași, șoseaua este acoperită cu zăpadă.

De la Schitu Duca până la coborârea în Iași, ninge abundent”, aflăm de pe pagina Fii Informat Umbrărești.

În Vaslui, deși a nins de dimineață, zăpada nu s-a depus. Pe de altă parte, în Galați, a nins ca în povești în urmă cu scurt timp.

Elena Mateescu a oferit informații despre prognoza pentru perioada următoare

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a oferit, la rândul ei, detalii importante cu privire la prognoza meteo pentru perioada imediat următoare într-un interviu televizat.

 

„Se întoarce iarna, mai ales în zona Carpaților Orientali și Meridionali, unde va ninge moderat cantitativ, 10-15 l/mp, se va depune strat nou de zăpadă.

Posibil să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare și în nordul și centrul Moldovei dar și mixte în sudul Moldovei, Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei”, declara Elena Mateescu, marți, pentru sursa citată.

Vorbim de o informare meteorologică valabilă până joi seara la ora 20:00. Vor fi și intensificări ale vântului, cu rafale de 40-50 km/h, în special în partea de est, sud-est dar și în zona de munte, iar în cursul zilei de marți și în zonele vestice.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere termic, vorbim în aceste zile de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, pentru că maximele nu vor mai depăși cel mult 10, posibil 12 grade Celsius în extremitatea de sud-vest a țării, preponderent negative în special în depresiuni, spre 6 grade Celsius, dar și în restul regiunilor este posibil să vorbim despre minime apropiate de 0 grade și chiar ușor sub 0 grade.

De la mijlocul săptămânii, temperaturi ușor în creștere, astfel încât în weekendul care va veni să consemnăm din nou valori de peste 17-18 grade Celsius”, a transmis Elena Mateescu.