Prognoza meteo ANM pentru august 2023

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a anunțat sâmbătă, 29 iulie 2023, că, săptămâna viitoare, vremea se va încălzi de la o zi la alta. De exemplu, dacă astăzi vom conta pe temperaturi de până la 33-34 de grade Celsius în special în sudul și vestul țării, mâine, 30 iulie 2023, deja vom consemna valori apropiate de pragul unei zile de caniculă și chiar peste pentru că la scara întregii țări, dar mai ales în partea de sud și local în partea de vest și est, vorbim de temperaturi de 30-36 de grade Celsius. În plus, indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei.

„Trebuie să reamintim și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată pentru că vom vorbi de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 km/h în partea de est, nord și centru și cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, vor cumula valori de 40-50l/metru pătrat.

De asemenea, și luni vom vorbi de o vreme în încălzire pentru că și săptămâna viitoare va debuta în același context meteorologic, valori de temperaturi 22 până la 33 de grade Celsius. Chiar și ultima lună din această vară va aduce valori maxime între 26-34 de grade Celsius inclusiv în Capitală.

În luna august, nu excludem însă să avem intervale caniculare, pentru că, așa cum arată lucrurile, cu siguranță vom vorbi și în luna august de ceea ce înseamnă vremea extremelor meteorologice, așa cum am înregistrat și în țara noastră în luna iunie și iulie”, a explicat ea în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Iulie 2023, cea mai călduroasă lună din istorie

„Era încălzirii globale a luat sfârşit şi a sosit era fierberii global. Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul. Este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius (peste nivelurile preindustriale – n.r.) şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediat”, a declarat, joi, Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Anunțul său a fost făcut după ce s-a confirmat că ultimele trei săptămâni din acest an au fost cele mai fierbinţi săptămâni din istoria măsurătorilor meteorologice, iulie 2023 fiind pe cale să devină cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată de meteorologi. În iulie 2023, temperaturile globale au atins noi recorduri, potrivit informațiilor transmise de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi Copernicus (componenta de observare a Pământului a Programului Spațial al Uniunii Europene, gestionată de Comisia Europeană). Mercurul din termometre a atins temperaturi extreme din cauza arderii combustibililor fosili şi a gazelor cu efect de seră. Creşterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina solară, a stimulat apariția unor fenomene meteo violente.

„Nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată. Acţiunea în domeniul climei nu este un lux, ci o necesitate”, a avertizat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.