Prognoza meteo pentru România. Cât de multă zăpadă vom avea iarna aceasta

iarna prognoza meteo

SURSA FOTO: Dreamstime

Iarnă cu zăpadă sau destul de liniștită? Detalii importante în acest sens au fost date de cercetătorul George Garbacea. Acesta a deținut poziția de director al Agenției Naționale pentru Protectia Mediului. El a spus cum va fi prognoza meteo.

La iarnă, românii vor avea parte de o situație de o prognoză meteo total neașteptată. Asta pentru că fenomenul El Nino va avea o influență deosebită asupra iernii 2023/2024.

Astfel, la iarnă am putea mai multă zăpadă în Europa, prin comparație cu precedentele câteva sezoane reci. Concluzia s-a desprins informațiilor oferite de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu. În România, fenomenul se va manifesta doar în anumite zone. Alte zone vor fi în continuare private de precipitații.

Zăpada în anotimpul de iarnă 2023/2024

Pe baza modelului furnizat de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu, s-au tras câteva concluzii privind tendințele de acoperire cu zăpadă în anotimpul de iarnă 2023/2024. Acestea au fost prezentate de cercetătorul George Garbacea. El este fostul director al Agenției Naționale pentru Protectia Mediului.

„Prognoza Acoperirii cu Zăpadă pentru Iarna 2023/2024. Pe baza modelului furnizat de ECMWF, am analizat tendințele pentru acoperirea cu zăpadă în sezonul de iarnă care se apropie”, a spus acesta.

harta iarna/ SURSA FOTO: Facebook/George Garbacea

Anomalii pozitive în prima parte a sezonului de iarnă

El a prezentat câteva observații cheie.

Anomalii Pozitive: În prima parte a sezonului de iarnă, în special în zonele muntoase din Europa, ne așteptăm la anomalii pozitive. Acest lucru sugerează că regiunile respective vor avea o acoperire mai mare de zăpadă comparativ cu media sezonieră.

Potrivit acestuia, importantă este influența El Niño. George Garbacea a menționat că suntem sub influența fenomenului El Niño anul acesta. Acest lucru înseamnă că avem șanse mari să ne confruntăm cu precipitații mai abundente. Ceea ce, implicit, îmseamnă un strat de zăpadă mai consistent, mai ales în zonele de altitudine mare.

Anomalii Negative pentru România

Anomalii Negative în România: În ceea ce privește România, zonele cu anomalii negative se află în zona de Vest și în Dobrogea. Aceasta sugerează că aceste regiuni ar putea avea o acoperire mai redusă de zăpadă decât în mod obișnuit.

„Sperăm să avem un sezon de ski plin cu powder!”, a punctat George Garbacea.

Trebuie spus că fenomenul meteorologic El Nino este asociat în general cu o creştere a temperaturilor globale. ONU a avertizat la începutul lunii iulie că el va continua pe tot parcursul anului cu o intensitate care ar trebui să fie „cel puţin moderată”.