Prognoza de inflație a fost revizuită în sus
Semnele nu sunt deloc îmbucurătoare la nivel de inflație. Erste Group, companie care deține BCR, a revizuit în creştere prognoza de inflație pentru 2024. Pe fondul accentuării presiunilor inflaționiste, este prognozat un vârf de minim 8% în ianuarie-februarie. Acestea sunt cifrele publicate luni, într-un raport al sursei menționate. Estimările au la bază modificarea anunțată a accizelor pentru produsele din tutun. Dar şi eliminarea plafonării adaosului comercial la produsele de bază.
Inflația pentru finalul lui 2023 a fost menținută la 7,5%, dar estimările pentru sfârşitul anului 2024 au urcat la 5,3%, față de 5% în prognoza anterioară. De asemenea, pentru finalul lui 2025 grupul austriac se aşteaptă la o inflație de 4,2%, peste intervalul țintit de BNR, de 2,5% ±1pp.
Prognoza pe termen scurt a inflaţiei va fi probabil puţin afectată de noile accize la băuturi non-alcoolice care conţin zahăr şi de creşterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru alimentele ecologice. Un transfer complet şi imediat în preţurile finale, ar duce la un impact de 0,1 puncte procentuale asupra inflației anuale.
Se așteaptă ca dobânda cheie să rămână nemodificată
În ceea ce priveşte nivelul dobânzii de politică monetară de către BNR, analiştii Erste sunt de părere că la şedinta din 8 noiembrie Banca Națională nu va modifica rata actuală, de 7%.
„Ne aşteptăm ca dobânda cheie să rămână neschimbată cel puţin până în mai 2024, având în vedere presiunile de pe piaţa muncii şi creşterea puternică a salariilor prognozată în următorii doi ani. Dobânda cheie a BNR ar putea coborî la 5,75% până la sfârşitul anului 2024, faţă de 7% în prezent”, se arată în raport.
În cazul cursului, analiştii estimează un nivel de 5 lei/euro pentru finalul lui 2023. 5,10lei/euro pentru 2024. Și de 5,20 lei/euro pentru 2025.
„Ne aşteptăm ca deprecierea să fie treptată (aproximativ 1-2% în medie), similar cu evoluția din anii anteriori pandemiei, în condițiile în care moneda națională ar trebui să înceapă să slăbească odată ce intrările de fonduri din offshore în datoria suverană în lei se estompează. Estimările noastre arată că dinamica EURRON au un efect asimetric asupra preţurilor de consum şi că o depreciere de 1% a leului în raport cu euro ar trebui să împingă preţurile de consum mai sus cu aproximativ 0,25-0,3% în următoarele doisprezece luni”.