Prognoze mai optimiste pentru marile economii ale lumii

SUA intră într-un proces de relansare economică de lungă durată, gradual şi fragil, PIB-ul zonei euro va creşte în acest trimestru, iar Marea Britanie revine "pe verde", cu şanse mici de a intra iarăşi în recesiune, apreciază o serie de analişti şi economişti. Economia zonei euro, cele 16 state membre UE care au adoptat moneda unică, va creşte în trimestrul al treilea al acestui an şi va evolua, în 2010, mai bine decât se anticipa anterior. Şomajul va frâna relansarea

SUA intră într-un proces de relansare economică de lungă durată, gradual şi fragil, PIB-ul zonei euro va creşte în acest trimestru, iar Marea Britanie revine „pe verde”, cu şanse mici de a intra iarăşi în recesiune, apreciază o serie de analişti şi economişti.

Economia zonei euro, cele 16 state membre UE care au adoptat moneda unică, va creşte în trimestrul al treilea al acestui an şi va evolua, în 2010, mai bine decât se anticipa anterior.

Şomajul va frâna relansarea în zona euro

Zona euro va ieşi din recesiune pe o pantă lină, iar rata ridicată a şomajului va fi frâna procesului de relansare, caracterizat de stabilitate.

Prognoza medie avansată de cei 60 de analişti chestionaţi cu privire la perspectivele economice ale zonei euro indică, pentru trimestrul al treilea, o creştere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) al blocului economic comparativ cu trimestrul al doilea, urmată de avansuri de 0,2-0,4% pe trimestru până la finele anului viitor.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, faţă de o restrângere de 2,5% în primul trimestru, cea mai puternică înregistrată vreodată, iar economiştii consideră că şansele ca blocul economic să reintre în recesiune sunt de numai 30%.

În ceea ce priveşte întregul an, analiştii anticipează, în medie, o contracţie de 4% în 2009, urmată de o creştere de 0,8% anul viitor.

Persepective „roz” pentru 2010 în Marea Britanie

Totodată, un sondaj separat, la care au participat circa 40 de economişti, arată că economia Marii Britanii a început din nou să crească, iar perspectivele pentru anul viitor sunt „mai roz” decât se credea, cu şanse reduse de reitnrare în recesinue, rata şomajului fiind, şi în acest caz, oaia neagră a indicatorilor macroeconomici.

Analiştii estimează, în medie, că economia britanică se va contracta cu 4,5% în acest an şi va creşte cu 1% în 2010.

Noua prognoză avansată de economişti urmăreşte decizia Băncii Angliei de săptămâna trecută, de a majora programul de cumpărare a activelor din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi de la 125 miliarde lire sterline la 175 miliarde lire sterline.

Experţii consideră că programul băncii centrale se va dovedi eficient şi va oferi economiei „brânciul” necesar unei relansări solide.

Creşterea economică a Marii Britanii se va plasa la 0,1% în trimestrul al treilea, potrivit estimărilor analiştilor, iar rata de avans a PIB se va majora constant, stabil, până la finele anului viitor.

SUA iese din recesiune mai repede decât se anticipa

Statele Unite, cea mai mare economie şi totodată cea mai mare piaţă de desfacere a lumii, ies din recesiune ceva mai rapid decât se anticipa, după cea mai severă recesiune din ultima jumătate de secol, însă procesul de relansare va fi unul „tern”, cu riscuri încă prezente în ceea ce priveşte reintrarea pe o pantă negativă, relevă concluziile unui alt studiu efectuat de Reuters, la care au participat circa 70 de economişti.

După ce a scăzut cu 1% în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul Statelor Unite va creşte cu 2,4% în trimestrul al treilea şi cu 2,2% în ultimele trei luni ale anului, potrivit estimărilor analiştilor.

Redresarea economiei SUA este aşteptată să fie „mai robustă” decât se anticipa, însă rata şomajului, care este văzută de analişti la peste 10%, şi datoriile uriaşe de pe umerii populaţiei vor „faulta” economia după relansarea iniţială.

SURSA: Mediafax