Maximul previzionat de ING Bank România pentru rata şomajului din acest an se situează în jurul a 9,5%, în scădere comparativ cu nivelul de 10,1% anticipat anterior, a declarat senior economistul băncii Nicolaie Chidesciuc.

„Rata şomajului înregistrat s-a situat uşor mai jos decât am anticipat în ianuarie, respectiv la 8,1% comparativ cu estimarea de 8,3%, dar cea mai importantă evoluţie este că datele ajustate sezonier, calculate de noi, indică o aplatizare a ratei şomajului. Anticipam majorări uşoare ale acestui indicator până la jumătatea anului. Încă mai anticipăm că rata şomajului ajustată la factorii sezonieri va creşte treptat în următoarele luni, dar se pare că ritmul majorării ar putea fi lent”, se arată într-un raport al ING Bank România.

Analiştii arată că este posibil ca rata şomajului să se apropie de un maxim.

10% nu mai pare probabil

„Dacă datele ajustate sezonier confirmă acest trend în următoarele patru – şase luni, atunci este posibil să vedem rata şomajului în jurul nivelul de 8,5% pe parcursul primului semestru şi o majorare a indicatorului spre finele anului. Nivelul de 9% ar putea fi depăşit, dar o rată de 10% nu mai pare probabilă”, indică analiştii ING Bank România.

Totuşi, analiştii notează că avansul ratei şomajului încetineşte potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, dar arată că este prea devreme pentru a vedea semnale clare privind stabilizarea pieţei muncii.

„Avem nevoie de crearea de locuri de muncă, în special în sectorul privat. Rata de angajare în sectorul industrial continuă să fie pe un trend descendent, dar credem că acesta se va inversa destul de curând având în vedere că sectorul este în principal orientat spre export, iar cererea externă se îmbunătăţeşte, precum şi că industria a înregistrat deja o perioadă de peste nouă luni de revenire şi se anticipează continuarea creşterii în 2010”, potrivit raportului ING.

ING nu crede că vor fi daţi afară 100.000 de bugetari

Analiştii anticipează că rata şomajului va urca în luna februarie către 8,3% – 8,5%.

„În viitor, rata şomajului ar putea fi influenţată negativ de măsurile de reformare implementate în sectorul public, dar ne îndoim că numărul oamenilor concediaţi se va situa în jurul a 100.000 de persoane (impact de 1,1 puncte procentuale asupra ratei şomajului)”, se mai spune în raport.

Analiştii ING Bank România concluzionează că situaţia pieţei muncii se deteriorează în continuare, dar arată că există semne de îmbunătăţire şi că o stabilizare ar putea fi înregistrată în acest an.

SURSA:Mediafax