ING Bank România a revizuit uşor estimările privind declinul Produsului Intern Brut în 2009, de la 6,7% la 6,5%, şi a menţinut prognoza referitoare la o creştere economică de 1,6% în 2010, deşi avertizează asupra riscurilor legate de politica bugetară. Inflaţia a încetinit peste aşteptări în 2009, ca urmare a anului agricol foarte bun şi nu ca efect al contracţiei cererii, consideră analiştii ING.Din acest motiv, inflaţia va fi la un nivel redus în primul semestru din 201
ING Bank România a revizuit uşor estimările privind declinul Produsului Intern Brut în 2009, de la 6,7% la 6,5%, şi a menţinut prognoza referitoare la o creştere economică de 1,6% în 2010, deşi avertizează asupra riscurilor legate de politica bugetară.
Inflaţia a încetinit peste aşteptări în 2009, ca urmare a anului agricol foarte bun şi nu ca efect al contracţiei cererii, consideră analiştii ING.Din acest motiv, inflaţia va fi la un nivel redus în primul semestru din 2010, dar riscurile se vor amplifica în a doua jumătate a anului viitor, precum şi în 2011.În opinia analiştilor băncii, ţintele stabilite de Banca Naţională a României sunt prea optimiste, se mai arată în cel mai recent raport al ING.
Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Ultimul trimestru ar putea fi pe plus
Evoluţia este apropiată de prognoza ING, privind o scădere de 0,5% a PIB.
Economia a înregistrat în trimestrul trei un declin de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comparativ cu 8,7% în trimestrul al doilea, cifra fiind identică cu cea publicată la mijlocul lunii noiembrie de INS. Potrivit ING, diferenţa poate fi explicată prin performanţele foarte bune din agricultură, care au fost peste aşteptările băncii.
Atenuarea contracţiei în trimestrul al treilea, faţă de cel precedent, şi îmbunătăţirea prognozelor consolidează opinia că activităţile economice din ultimele trei luni ale anului ar putea fi pozitive. Acest fapt reprezintă un factor benefic, în special pentru 2010, notează ING.
Agricultura a avut o contribuţie pozitivă, chiar dacă performanţele acestui sector au fost foarte bune şi în 2008.
Surpriza a venit din agricultură
În trimestrul trei din 2008 a avut loc o creştere de 34,8% în acest sector. În intervalul similar din 2009, creşterea a fost de 2,4%, în timp ce ING se aştepta la o contracţie de 15% a sectorului agricol.
Evoluţia explică scăderea preţurilor alimentelor şi poate duce la o contribuţie pozitivă a agriculturii şi în trimestrul al patrulea, precum şi la preţuri scăzute ale alimentelor până în iunie-iulie 2010, se mai arată în raport.
Cererea internă trebuie stimulată
ING anticipează totodată şi o contribuţie pozitivă a sectorului industrial, în trimestrul al patrulea, cu un avans de 5%, precum şi îmbunătăţiri marginale în alte sectoare.
Evoluţia ar fi conformă cu estimările băncii conform cărora în ultimul trimestru economia României ar putea avansa cu 0,6%, ajustată sezonier.
Declinul anualizat s-ar putea atenua în trimestrul al patrulea la 4,4%, de la 7,1%.
În consecinţă, revenirea la creştere anualizată pozitivă ar putea avea loc în al doilea trimestru din 2010, consideră analiştii ING.
Ei susţin că economia are nevoie de continuarea măsurilor de relaxare a politicii monetare, pentru a susţine redresarea în 2010, fiind necesară stimularea cererii interne, după atenuarea contribuţiei exporturilor nete.
Din acest motiv, prognoza privind creşterea economică pozitivă din 2010 ia în calcul că dobânda de politică monetară va ajunge la 6,75% la sfârşitul lunii iunie.
Analiştii ING recunosc însă faptul că ciclul de reducere a dobânzilor poate fi reluat numai după consolidarea semnelor de stabilizare politică şi a bugetului.
În ceea ce priveşte contracţia economiei din acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează un declin de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% – 8%. Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.
SURSA:Mediafax