Un nou program de sprijin pentru crescătorii de porci de la 1 septembrie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat lansarea unui nou program de sprijin destinat crescătorilor de porci, care va începe la 1 septembrie 2024. Această inițiativă face parte din eforturile guvernamentale de a stimula producția internă și de a reduce dependența de importuri.

Florin Barbu a explicat că, în prezent, România produce aproximativ patru milioane de purcei pentru fermele de îngrășare, în timp ce necesarul de autosuficiență este de aproape nouă milioane de porci. Ministerul Agriculturii a elaborat noi programe pentru fermieri pentru a crește producția internă și a diminua necesitatea importurilor de purcei.

„Eu îmi doresc ca și ministru să procesăm carne românească. De aceea, împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu, am dat drumul la un program de porc și pasăre prin care finanțăm partea de reproducție atât la păsări, cât și la porc.

Până la 31 decembrie terminăm în sectorul de porc 46.000 de locuri de cazare în sistemul de reproducție. Asta înseamnă că România, începând cu anul următor, va produce încă 1,2 milioane de purcei”, a declarat Barbu pentru Adevărul.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Beneficiile programului

Noul program de sprijin, care va fi lansat în septembrie, va adăuga aproape 90.000 de locuri de creștere și reproducție pentru porci, integrând și partea de îngrășare. Dacă proiectele sunt finalizate în următorii trei ani, România va putea produce în sistem industrial 8,7 milioane de porci, atingând astfel un grad de autosuficiență.

Florin Barbu a subliniat avantajele economice ale producției interne, explicând că un fermier care are fermă de îngrășat cumpără purcelul din alte state din Uniunea Europeană cu 125 de euro, în timp ce prețul de producție a unui purcel în România este de 60 de euro.

Diferența de cost, atunci când România importă cinci milioane de purcei, se ridică la 300 de milioane de euro, bani care pleacă către alte state și din buzunarul fermierilor români.

Calitatea produselor românești

Ministrul a evidențiat și calitatea superioară a cărnii produse în fermele din România, atât de porc, cât și de pui. El a afirmat că în România se produce cu 90% cereale, atât în sectorul agricol, cât și în cel de creștere a porcilor.

De asemenea, a subliniat că sectorul avicol din România are un grad de autosuficiență de 160%, oferind cel mai de calitate pui din Uniunea Europeană.

Barbu a menționat că România a deschis piețe importante în Franța și Italia, unde exportă pui crescut în România, cu un conținut ridicat de porumb, subliniind calitatea superioară a acestor produse. Ministrul a exprimat optimismul că în anul următor România va exporta aproximativ 180 de milioane de pui.

„Cred că în anul următor ajungem undeva la 180 de milioane de pui pe care îi vom exporta în cele două țări,” a mai spus ministrul.