Ministerul Educației a lansat un nou program în sprijinul tinerilor din mediul rural
Ministerul Educației a anunțat miercuri lansarea în consultare publică a Programului „Primul student din familie”, subliniind că probabilitatea ca un student din familie să fie primul într-un mediu rural este cu cel puțin 50% mai mare decât în mediul urban.
Acest program, inclus în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), conform Legii învățământului superior nr. 199/2023, va beneficia de finanțare printr-un apel competitiv de proiecte în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021–2027 și din bugetul de stat.
Inițiativa vine în sprijinul tinerilor din mediul rural, facilitându-le continuarea studiilor la universitate. Îmbunătățirea accesului la învățământul superior pentru grupurile subreprezentate sau defavorizate, inclusiv prin acordarea de sprijin și consiliere elevilor în procesul de tranziție de la liceu la universitate, este o prioritate prevăzută în noile legi ale educației. Aceasta a fost și o componentă esențială a Raportului final al proiectului „România Educată”, conform comunicatului emis de Ministerul Educației.
Ministerul menționează că este necesar să se ofere sprijin tinerilor din mediul rural pentru a-și continua studiile universitare. În absența unor măsuri de integrare socială și academică în mediul universitar, șansele acestora de a renunța la învățământul superior sunt mai mari, iar este esențial să li se acorde sprijin pentru a-și finaliza studiile.
De asemenea, se subliniază că prezența unui absolvent de studii superioare în familie aduce numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, sporirea implicării sociale și creșterea veniturilor în comparație cu elevii care nu reușesc să-și continue studiile universitare.
Bugetul alocat se ridică la 50 milioane de euro
Conform comunicatului transmis de Ministerul Educației, primii studenți din familie au nevoie de sprijin suplimentar din partea autorităților publice și, după caz, a instituțiilor de învățământ superior, precum și din partea altor părți implicate în procesul educațional.
Prin intermediul acestui apel de proiecte, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, se va acorda finanțare pentru măsuri de prevenție, intervenție și compensare. Aceste măsuri sunt concepute pentru a contribui la crearea unui cadru care facilitează accesul echitabil la studii universitare de calitate pentru orice tânăr, indiferent de mediul socioeconomic din care provine.
Bugetul total alocat apelurilor de proiecte se ridică la 50 milioane de euro, fără TVA, din care contribuția Uniunii Europene este de 42 milioane de euro din Fondul Social European Plus (FSE+).
„Orice tânăr din România care își dorește să urmeze cursurile universitare și îndeplinește condițiile necesare ar trebui să poată să facă acest lucru. Prin lansarea în consultare publică a Programului «Primul student din familie», reafirm angajamentul Ministerului Educației de a îmbunătăți politicile de acces în învățământul superior și de a sprijini categoriile de elevi și studenți care au cea mai mare nevoie de susținere”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.