Daca pana acum, in general, in Germania se acceptau si programatori cunoscatori doar ai limbii engleze, care nu stiau germana, de curand, nemtii au introdus si limba germana obligatorie printre conditiile necesare.
Ani de-a randul, cele mai dorite locuri de munca de catre romani au fost in Germania. Motivele sunt usor detectabile: pentru ca platile erau bune, conditiile de munca decente, iar in timp, exista si posibilitatea obtinerii unei rezidente acolo. In plus, in Germania a existat dintotdeauna si persista o foarte importanta comunitate de romani (ca si de muncitori est-europeni). Chiar si pensiile pe care germanii le acordau celor care au muncit multi ani in tara lor, iar apoi s-au repatriat (un exemplu de notorietate fiind cel al sarbilor), creionau un alt avantaj de luat in consideratie.
Asa se explica si faptul ca unele firme romanesti (sau mixte) s-au orientat spre contractarea de locuri de munca pentru muncitori si specialisti romani. Una dintre firmele cele mai cunoscute in aceasta bransa este si Onix SRL.
Se achita toate
obligatiile fiscale
Onix a incheiat contracte pentru dezvoltare de soft-uri cu firme de top din Germania si tatoneaza incheierea de noi contracte. Si-a dezvoltat oferta si intr-o pagina de pe Internet.
Asa cum se anunta si prin intermediul site-ului respectiv, marele avantaj al ofertei pe care o promoveaza firma este o garantie destul de convingatoare. Garantia vine din partea Guvernului roman care, prin intermediul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale din Romania, supervizeaza orice contract incheiat.
Acelasi lucru se intampla cu Ministerul Muncii din Germania, care vizeaza si el contractele.
In consecinta, alte avantaje care deriva de aici tin de faptul ca angajarea se face „la lumina zilei”, cu carte de munca (iar vechimea „curge” in mod corespunzator). De asemenea, se obtine viza de lucru in Germania si se achita toate obligatiile fiscale fata de statul roman si german.
Experienta
in C Plus-Plus
Procedura standard pentru cei care vor sa prinda o asemenea oferta de lucru este simpla. Mai intai, ei sunt invitati sa trimita, pe fax sau Internet, un CV (curriculum vitae) prin care sa se raspunda unor intrebari. Este vorba de declararea experientei pe care o au in utilizarea limbajelor de operare ( pe ce tip de hardware), in folosirea diferitelor limbaje de programare, dar si experienta de lucru cu baze de date.
Iarasi se iau in considerare limbile straine cunoscute, ca si experienta generala ca utilizator si realizator de software.
Printre cerintele generale care sunt puse in fata solicitantilor se afla si cunoasterea limbii engleze sau germane. Dar si experienta cu limbajele de programare C Plus-Plus, Cobol, SQL, Windows NT, UNiX.
Ar fi interesant de spus cateva cuvinte si despre firma care gireaza acest tip de angajamente de munca.
Initial, germana
era facultativa
Onix se prezinta ca fiind o firma cu sediul in Ramnicu-Valcea, infiintata in 1991. Exista si o „ramura” straina a companiei, in Statele Unite, la Detroit, care poarta numele de Onix Corporation si functioneaza in Michigan.
Onix activeaza in domeniul computerelor, scotand pe piata componente de PC, accesorii si asigurand conectare la Internet. Capitalul social al firmei este de un milion de dolari.
Am stat de vorba cu unele persoane care lucreaza la firma respectiva si am aflat, de la Iancu Damian, ca firma „a inceput deja sa trimita programatori in Germania, deocamdata, doar trei persoane, dar sunt perspective sa fie mai multe.” Restrangerea numarului de persoane care reusesc sa fie recrutate de nemti poate fi explicata si prin faptul ca acum s-au impus si conditii stricte de limba.
Daca inainte exista posibilitatea de a trimite si vorbitori (doar) de limba engleza, care sa nu rupa nici doua boabe in germana, acum lucrurile s-au schimbat esential.
Initial, se anuntase ca germanii accepta si programatori cu engleza la degetul mic, dar care, nestiind germana, ar necesita un interpret pe care nemtii ar fi de acord sa il asigure, dupa cum ne-a istorisit Damian Iancu. Insa germanii s-au razgandit.
Engleza a ramas ca limba obligatorie, dar si germana este de baza.
De efectuarea recrutarilor propriu-zise se ocupa Adrian Valnoiu si Adrian Draghicescu.
Adrian Valnoiu ne-a detaliat si felul in care lucreaza cu partenerii nemti: „Firma noastra are contracte cu trei firme germane, pana la 16 septembrie 2000. La inceput am dat anunturi prin Camera de munca. Mai ales in judete cu potentiali vorbitori de limba germana. N-am primit, din pacate, nici un raspuns.”
Apoi, Onix a raspandit aceleasi anunturi in intreprinderi cu situatie financiara grea din Transilvania.
Nici de aici nu s-au primit prea multe raspunsuri.
Singurii care au reusit sa ajute firma valceana au fost cei de la o agentie – Eurojob – de cautare si plasare de forta de munca din Brasov.
Eurojob a testat preliminar oamenii pe care i-a trimis catre Onix. A completat caracterizarea lor si cu CV-urile corespunzatoare.
Onix plateste cheltuielile de transport, ca si tot felul de asigurari (mergand pana la asigurari dentare) pentru programatorii pe care ii „livreaza” in landurile germane. Oamenii raman in mana cu aproximativ 3.000 de marci germane pe luna, din care trebuie doar sa manance. Si sa economiseasca.
Nu au voie sa se intoarca mai devreme de un an in Romania, iar concediul de odihna nu si-l pot lua decat dupa zece luni de munca acolo. In acest sens au existat si probleme de acest gen: unii programatori au vrut sa se intoarca mai devreme in tara, definitiv – sau sa-si ia concediul inainte de cele zece luni stipulate in contract.
Nemtii, obisnuiti cu traditionala lor disciplina, au strambat din nas.
Avantajul, pentru programatorii romani, este ca nu trebuie sa dea nici un comision in avans. La 1 septembrie a.c. au mai plecat cu destinatia Germania inca opt programatori. Patru dintre ei se vor specializa pe programe din banci, finante si burse.
Alti patru vor fi angajati ca programatori de retea si C Plus-Plus.
Un bonus important il reprezinta faptul ca locuiesc in apartamente utilate modern, care le ofera tot confortul necesar: masini de spalat, televizoare, frigidere etc.     

Conditii de recrutare:

4 experienta in utilizarea sistemelor de operare (in functie de diferitele platforme hardware)
4 experienta de programare in diferite limbaje
4 experienta de lucru cu baza de date
4 experienta generala ca utilizator si realizator de software
4 limbi straine: germana si engleza

Stefan Onica