Va prezentam in aceasta pagina un test comparativ al celor mai cunoscute trei browsere: Internet Explorer, Netscape Navigator si Opera, celelalte programe de acest gen utilizandu-se similar. Toate trei dispun in general de aceleasi functii, diferentierea facandu-se prin interfata grafica.
Un competitor din ce in ce mai puternic al consacratelor Internet Explorer si Netscape Navigator este Opera. Acesta a fost dezvoltat in 1994 de o echipa de cercetatori ce lucrau pentru o companie de telecomunicatii norvegiana. Opera este primul care a inclus facilitati pentru oamenii cu handicap si este dotat cu cele mai avansate tehnologii de securitate. Este posibila marirea dimensiunilor scrisului cu ajutorul butoanelor plus si minus, de la 20% pana la 1000%, iar toate functiile mouse-ului pot fi accesate cu ajutorul unor comenzi din tastatura.
Este disponibil in mai multe limbi, producatorii fiind de parere ca folosirea programului trebuie sa se faca cat mai usor. In pachetul Opera este inclus un client FTP si un program de accesare a casutei de posta electronica. Din pacate, este destul de instabil si necesita instalarea unui numar mare de plug-in-uri.
In momentul lansarii sale, Opera era disponibil in varianta shareware de 90 zile. Acum este disponibil si gratuit, variantele cu plata fiind cele dezvoltate pentru navigarea pe telefonul mobil si cea care iti ofera si un cont de e-mail Opera Premium. Pretul variantei Premium pentru Windows este de 39 de dolari.
Cel mai popular browser, Internet Explorer, este produs de compania Microsoft si este inclus in sistemul de operare Windows. Printre functiile ultimei variante Internet Explorer 6.0, enumeram programul de accesare a casutei de email Outlook Express, video player-ul Windows Media Player 7.0 si clientul IRC (Internet Relay Chat) Microsoft Chat. Aceasta ultima varianta contine multe imbunatatiri, dar este uneori la fel de instabila ca si variantele anterioare, pierzand conexiunea cu serverul http accesat. Adversarul direct al lui Internet Explorer este browserul produs de compania Netscape Communications. Versiunea Netscape Communicator 6 include un client de e-mail (Netscape Messenger), un editor http (Netscape Composer) si browserul Netscape Navigator, interfata grafica este imbunatatita, iar punctul slab este consumul mare de resurse.
Diferentele dintre cele trei sunt mici, bara de instrumente continand in general aceleasi caracteristici, denumite insa diferit. Totusi, Opera are cateva caracteristici speciale, cum ar fi disponibilitatea in mai multe limbi sau memorarea documentelor active in cazul unei iesiri accidentale din program.
Internet Explorer are in plus fata de celelalte doua, butonul „Discuss”, ce permite schimbarea de impresii cu alti utilizatori ce se afla pe site-ul respectiv si beneficiaza de integrarea in browser a player-ului multimedia produs de Microsoft. Toate trei au prezent in bara de instrumente un buton ce lanseaza un program de instant messaging.