”Rata de ocupare a forţei de muncă la nivel naţional este în continuare scăzută, iar şomajul este semnificativ, deşi rata acestuia este mai mică decât media europeană”, se arată în document. Potrivit acestuia, comparativ cu valorile la nivel european, în cazul României ţintele sunt mai reduse pentru rata de ocupare (cu 5%), pentru ponderea în PIB a investiţiilor în cercetare-dezvoltare (cu 1%), pentru creşterea eficienţei energetice (cu 1%) şi pentru rata populaţiei cu vârsta de 30-34 ani absolventă a unei forme de educaţie terţiar (cu 13,3 %).
Tot sub media europeană se plasează ţinta privind reducerea numărului persoanelor cu risc de sărăcie şi excluziune socială, cu 1,3 puncte procentuale (cele 580.000 persoane reprezintă în cazul României aproximativ 2,7% din totalul populaţiei, în vreme ce ţinta de 20 milioane la nivelul UE echivalează cu aproximativ 4% din totalul populaţiei).
În schimb, în cazul ponderii energiei din surse regenerabile în consumul final brut şi al ratei părăsirii timpurii a şcolii ţintele naţionale au valori mai ridicate (cu 4% şi respectiv cu 1,3%). În prezent, în condiţiile crizei economice care încă persistă în Europa, economia românească se confruntă cu probleme serioase în domeniul utilizării forţei de muncă, cu o serie de distorsiuni pe piaţa muncii, care se traduc prin coexistenţa unui deficit de forţă de muncă, în anumite ramuri economice sau zone geografice, cu slaba utilizare a acesteia pe ansamblu, se mai arată în studiul CEROPE.
La nivel european, dinamica nesatisfăcătoare a ratei ocupării în deceniul trecut reflectă problemele dificile cu care se confruntă majoritatea statelor UE în domeniul forţei de muncă şi pentru asigurarea echilibrului dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii. Aceasta în condiţiile în care actualmente aproximativ 16% din populaţia Uniunii Europene este ameninţată de sărăcie. În acest context, UE trebuie să găsească soluţii pentru a inversa tendinţele în plan economic şi social. (Sursa: Agerpres)