Programele europene pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit au adus un plus de 10 miliarde de euro în economia românească, în perioada 2007 - 2013, dintr-un total de 14,5 miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie, iar 2013 a fost anul 'bătăliei finale' pentru contractarea tuturor acestor fonduri.
Numai prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), beneficiarii români au primit 5,7 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană, până la începutul lunii decembrie, procentul de absorbţie depăşind 63%.
Obiectivul anului 2013 – 2,5 miliarde de euro atrase din fondurile europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale – este unul ‘aproape atins’, dacă nu cumva va fi depăşit după ultimele contracte semnate în aceste zile, în condiţiile în care, la începutul lunii decembrie, ministrul Agriculturii declara că sumele absorbite depăşeau 2,35 miliarde de euro.
Pe fondurile gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sumele plătite din fondurile europene în perioada 2007 – 2013 au atins 7,186 miliarde de euro, cu rate de absorbţie ce depăşesc 87%, iar din bugetul naţional au totalizat aproape 20 de miliarde de lei. Numai în acest an, APIA a plătit către fermierii români sume de 1,851 miliarde de euro şi peste 2,74 miliarde de lei din bugetul naţional.
Din păcate, cel care "a stricat armonia: a fost Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), unde România a avut cele mai serioase probleme, chiar dacă a fost programul cu cele mai mici fonduri alocate. În ianuarie 2012, Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe acest program din cauza unor nereguli în sistem, iar reluarea lor s-a făcut abia în iunie 2013. Autorităţile nu au reuşit recuperarea în totalitate a întârzierilor, iar, din cauza lor, România riscă dezangajări de fonduri pe acest program, estimate în prezent la 5 – 10 milioane de euro în 2013.
Sursa: Agerpres