Anul trecut au fost detectate peste 65% de noi tipuri de malware pentru telefoane mobile, comparativ cu 2009, iar aproximativ 1000 de versiuni ale acestora – din 153 de familii malware – au fost incluse în bazele de date cu semnături ale Kaspersky Lab până la finalul lui 2010.
Popularitatea în creştere a sistemului de operare Android a atras atenţia infractorilor cibernetici, astfel că, în luna august 2010, şi-a făcut apariţia primul program periculos creat special pentru această platformă. În prezent, numărul acestor programe a ajuns la 15, dintr-un total de 7 familii malware.
În perioada august 2009 – decembrie 2010 au fost identificate şi primele ameninţări pentru Apple iOS, însă au fost afectate doar telefoanele iPhone cu jailbreak, care permiteau instalarea de aplicaţii nesemnate de Apple.
Majoritatea ameninţărilor mobile ţintesc platforma Java 2 Micro Edition (J2ME), utilizată de un număr foarte mare de telefoane mobile. Aşadar, nu doar smartphone-urile prezintă risc de infecţie, ci şi cele clasice. Pe locul doi se află platforma Symbian, iar pe trei Python.
„Troienii-SMS rămân în continuare cea mai uşoară şi eficientă metodă prin care infractorii cibernetici câştigă bani.Motivul este simplu: orice telefon mobil, fie smartphone sau dispozitiv clasic, se află în conexiune directă cu banii transferaţi prin contul de abonat. Exact această legătură directă este exploatată de infractori”, explică Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab.
Începând cu anul 2010, această metodă de fraudare a încetat să fie singurul mijloc ilegal pentru a intra în posesia banilor abonaţilor diferitelor reţele de telefonie mobilă. Infractorii cibernetici au început să creeze viruşi capabili să redirecţioneze utilizatorii serviciilor de mobile banking către site-uri de phishing sau să fure parolele trimise de bancă pe telefonul mobil. Ameninţările informatice mobile au devenit din ce în ce mai complexe, iar atacurile lansate de acestea au atins un nivel mult mai ridicat.
Kaspersky Lab estimează că numărul vulnerabilităţilor software din platformele mobile de operare va creşte în următoarea perioadă, alături de ameninţările informatice care ţintesc sistemul Android. De asemenea, numerele scurte, cu suprataxă, vor fi în continuare folosite de infractorii cibernetici pentru a fura bani de la utilizatori prin intermediul troienilor-SMS.