Se anunță noi reguli în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a semnat un document pentru a schimba regulile din programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, ca să fie mai ușor pentru oamenii care participă la acest program. S-au făcut aceste modificări pentru că mulți dintre beneficiari au avut probleme în a obține certificatele de racordare.

Problemele au apărut mai ales din cauza faptului că distribuitorii de energie durează prea mult să emită aceste certificate, iar contoarele cu dublu sens, necesare pentru program, ajung cu întârziere – uneori chiar și după câteva luni.

Modificările din program vizează două situații importante. Prima e pentru oamenii care și-au instalat panouri fotovoltaice și sunt beneficiari ai programului, dar încă n-au primit certificatul de racordare. Unii distribuitori de energie întârzie mult prea mult să elibereze acest document, iar fără el, nu se poate face plata finanțării. Din cauza asta, firmele care au montat panourile nu-și pot recupera banii investiți.

A doua situație se referă la cei care au avut ghinionul să lucreze cu instalatori neserioși, care n-au venit să monteze panourile până la sfârșitul lui decembrie 2024. Pentru aceștia, el a decis să le mai dea 6 luni în care pot să-și schimbe instalatorul. La Minister, el primește multe plângeri despre astfel de instalatori „țepari”. Oficialul român și colegii săi vor avea grijă ca firmele neserioase să nu mai aibă acces la programele de finanțare gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MADR) pe viitor.

„Ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a semnat astăzi proiectul de modificare a Ghidului de finanţare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care beneficiază de acest program. Proiectul propune prelungirea perioadei de implementare a proiectelor începute în 2023, având în vedere dificultăţile întâmpinate de beneficiari în obţinerea certificatelor de racordare. Aceste întârzieri sunt cauzate, în principal, de perioada lungă necesară emiterii certificatelor de către distribuitorii de energie şi de livrarea întârziată a contoarelor cu dublu sens, care, în unele cazuri, pot dura câteva luni.

Prima dintre ele se referă la cei care și-au instalat panourile fotovoltaice, au fost beneficiari, dar care încă nu au obținut certificatul de racordare. Sunt unii distribuitori de energie care întârzie nepermis de mult cu eliberarea acestui certificat și, în lipsa acestuia, nu putem deconta finanțarea, iar firma care a montat panourile fotovoltaice nu-și poate recupera investiția.

A doua categorie este cea legată de acei beneficiari care au dat peste un instalator ‘țepar’, care nu s-a prezentat să instaleze panourile până la finalul lunii decembrie 2024. Pentru acei români care au avut ghinionul să colaboreze cu astfel de ‘țepari’, am decis ca prin acest ordin să le mai acordăm încă 6 luni, timp în care pot schimba instalatorul.

Primim foarte multe sesizări la minister și ne vom asigura că astfel de instalatori neserioși nu vor mai avea acces la programe de finanțare din AFM, din Ministerul Mediului, în viitor”, a explicat oficialul român.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

MADR și AFM vor să rezolve problemele

MADR și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vor să rezolve problemele din programul Casa Verde Fotovoltaice și să-i ajute pe beneficiari să-și finalizeze proiectele fără bătăi de cap.

Ca să facă asta, au propus câteva schimbări:

  • Oamenii care cer certificatul de racordare în termenul inițial de 12 luni vor avea mai mult timp să-și termine proiectele – până la 18 luni.
  • Cei care au probleme cu instalatorii vor putea să-i schimbe de două ori, dacă e nevoie, chiar și după ce proiectul a fost aprobat.
  • Dacă un beneficiar schimbă instalatorul după aprobare, va avea 6 luni în plus să termine proiectul.

Ideea e să elimine blocajele și să fie mai simplu pentru toată lumea.