Programul Casa Verde Fotovoltaice, extins şi simplificat în 2023. Va beneficia de un buget triplat

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu date de ultimă oră despre implementarea din acest an a programului guvernamental Casa Verde Fotovoltaice. Românii se vor putea bucura de un buget mult mai mare, procedurile de înscriere vor fi mai simple, iar platforma informatică va primi şi ea o serie de modificări, pentru a se evita supraaglomerarea.

Românii sunt extrem de interesaţi de programul Casa Verde Fotovoltaice! O confirmă chiar ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost un succes în 2022 şi va fi extins semnificativ în acest an

Demnitarul a explicat că, pentru a se evita încărcarea platformei informatice, programul urmează să fie lansat pe regiuni, astfel că accesările simultane vor fi reduse.

„Interesul a crescut enorm în urma acestei crize energetice care a lovit toată Europa. Dintr-un program anexă, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte, foarte căutat, motiv pentru care am şi crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut.

Anul trecut, peste 40.000 de contracte de finanţare multe dintre ele deja instalate şi plătite. Apropo de lecţiile învăţate. Anul acesta prima dată beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul.

Anul trecut, acum doi ani, ordinea a fost inversă şi instalatorii decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pune pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pune pe ultimul corect. Nu a fost un sistem corect, dar aşa l-am găsit şi trebuia să îl terminăm că era pe fonduri europene parţial”, a dezvăluit Tanczos Barna.

Proceduri simplificate: „În afară de buletin şi extrasul de carte funciară, nu o să mai fie nevoie de alt document”

Ministrul Mediului a mai precizat că autorităţile au stabilit şi o serie de modificări ale programului Casa Verde Fotovoltaice, comparativ cu ediţia din 2022. Mai mult, bugetul a crescut de trei ori faţă de anul precedent.

Tanczos Barna i-a asigurat pe românii interesaţi de acest program guvernamental că procedurile vor fi scurtate, având în vedere că se vor reduce numărul de documente necesare. Mai mult, nicio regiune nu va fi dezavantajată de anunţata împărţire, a adăugat ministrul.

„În anul 2023, după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, de către persoana fizică, persoana fizică se duce şi caută un instalator din lista instalatori autorizaţi de pe site-ul AFM. Asta este o primă modificare. Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte.

Vom implementa regula ca cel care beneficiază de acest program să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului şi pe adresa beneficiarului ca să eliminăm acele încercări de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanţă şi alte locaţii mai puţin importante. Deci ne concentrăm pe casele de locuit unde îşi are domiciliul, unde şi oficial figurează cu adresă cu tot.

Vom scurta procedurile prin reducerea documentelor necesare. În afară de buletin şi extrasul de carte funciară, nu o să mai fie nevoie de alt document. Nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal şi este o condiţie obligatorie.

Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare şi pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeaşi zi.

Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional, din bugetul total pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a declarat Tanczos Barna marţi, 28 martie.