Dacă va trece de Parlament, proiectul "Masa la şcoala" va oferi fiecărui elev un meniu pe zi care valorează 10 lei. Potrivit Ralucăi Turcan, vicepreşedintele PDL, cornul şi laptele nu mai sunt de mult agreate de elevi: "Mulţi dintre copii nici nu beau laptele, îl aruncă, irosim degeaba foarte mulţi bani.”
Elevii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial ar urma să beneficieze de „un meniu variat”, însă suma maximă destinată fiecăruia dintre aceştia este de 10 lei, sumă care cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea produselor. Un proiect similar a fost implementat deja în anumite unităţi de învăţământ, în sistem after-school, iar meniul de 10 lei include două feluri de mâncare şi desert.
În cazul în care proiectul va fi aprobat, autorităţile locale îşi vor stabili individual meniurile, însă fiecare masă destinată celor mici trebuie să aibă obligatoriu o anumită masă calorică, ce urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătăţii, care va face şi o listă cu produsele admise. „Dacă e posibil, să fie şi o mâncare caldă, proaspăt preparată, să fie un şi un fruct sau un pahar cu suc natural”, sustin iniţiatorii. Deci, primariile vor utiliza banii după bunul plac, însă cei care au venit cu proiectul susţin că aşa se vor stimula micii întreprinzători.
Ce s-a întamplat cu laptele şi cornul
Programul ,,Cornul şi laptele” a început să scârţâie datorită numărului mare de abateri de la regulile stricte, privind calitatea produselor, livrarea acestora şi depozitarea în spaţii adecvate.Suma alocată de lege pentru fiecare copil care beneficia de acest program era de 1,17 lei.
În perioada 14 ianuarie – 21 iunie 2013 comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au verificat modul de aplicare a legii privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru copiii preşcolari din gradiniţe de stat cu program normal şi elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, precum şi implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Au fost făcute aproximativ 2.100 de controale în şcoli şi grădiniţe din diverse oraşe ale ţării.
Rezultatul? 7.767 de kg de produse, precum lapte,cornuri şi mere, în valoare totală de cca.8.900 de lei au fost oprite de la distribuţie, deoarece nu îndeplineau cerinţele de calitate obligatorii pentru a fi consumate de copii.
Cei de la ANPC au descoperit numeroase încălcări ale normelor de etichetare, nerespectarea regulilor privind transportul produselor lactate şi de panificaţie, precum şi diverse distribuiri de produse neconforme calitativ.
"La o şcoală din Piteşti s-a constatat că o parte din laptele distribuit prezenta gust şi miros de acru, aciditate marită, fiind impropriu consumului(control impreuna cu DSV Arges). Pentru aceste abateri s-a aplicat o amendă contravenţională de 20.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la distribuţie şi retragerea de la consumul uman a 156 cutii a 200 ml (31,2 litri) de lapte din lotul respectiv. Însa, în sectorul 5 al Bucureştiului nu au mai fost distribuite produsele lactate din data de 17 aprilie 2013, pe motiv că Primăria nu mai are fonduri pentru achiziţonarea acestora.”, s-a constatat în urma controlului făcut de ANPC.
Potrivit unui raport făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, programul "Laptele şi cornul” a avut un mare succes în 24 de state membre, dar s-a dovedit ineficient în România.
O masă caldă, un motiv bun pentru a veni la şcoală?
Conform proiectului, în condiţiile în care masa cu un meniu variat este asigurată doar elevilor prezenţi la cursuri, aceasta ar putea fi un vector important de a-i menţine pe tinerii din familiile dezorganizate să aibă o rată a prezenţei mult mai ridicată decât până în prezent. Conform statisticilor prezentate de Eurostat, rata abandonului şcolar în 2012 a fost de 17,4%, în scădere cu un procent faţă de 2010, însă cu mult peste media europeană, cifrată la 12,8%.
Cum se vor descurca primăriile
Spre deosebire de programul din ultimii 10 ani, care aloca o sumă de 1,17 lei pentru fiecare elev, meniul variat trebuie să se încadreze în 10 lei acordaţi pentru un singur copil, suma cuprinzând şi costurile de transport, preparare, distribuţie şi depozitare.
Anul acesta, primăria sectorului 5 din capitală a ramas fără fonduri pentru lactate înca din aprilie. Astfel, felul în care primăriile din România se vor gospodari după aprobarea noului program ramâne o enigmă.
Programul „Cornul şi laptele”, scos din joc după zece ani
24 iulie 2013, 12:46
Ultima modificare în 24 iulie 2013, 15:46
Elevii din şcoala primară si gimnazială vor primi meniuri zilnice în locul laptelui şi cornului.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook