Programul de guvernare al mediului de afaceri 2021 – 2024 a fost lansat. Care sunt sectoarele vizate

A fost lansat „Programul de guvernare al mediului de afaceri 2021 - 2024”. Documentul conţine obiectivele strategice ale mediului de afaceri pentru următorii patru ani și a fost publicat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Reprezentanţii organizaţiei patronale explică faptul că documentul include propuneri şi proiecte în 11 sectoare esenţiale.

Ce domenii sunt vizate

Cele 11 domenii în care CNIPMMR a redactat politici de guvernare sunt: programul Romania Tech Nation, măsuri instituţionale, sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului şi inovării, necesitatea înfiinţării entităţilor de tipul parteneriatului public – privat, accesul la finanţare, stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat, internaţionalizarea, sprijinirea turismului, debirocratizare şi simplificare, educaţie antreprenorială & robotică şi măsuri legislative.

Turismul din România are nevoie de ajutor

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), se solicită un sprijin real din partea statului pentru agenţiile de turism şi transmite Guvernului cinci propuneri pe care le consideră „cruciale” pentru supravieţuirea acestora.

„Înţelegem pe deplin limitările bugetare cu care se confruntă Guvernul României. Totuşi, având în vedere aspectele prezentate, precum şi faptul că este principial să ne aşteptăm ca o parte dintre sumele achitate de agenţiile de turism ca taxe şi impozite să se întoarcă sub formă de sprijin dedicat din partea Guvernului pentru această categorie de contribuabili, vă rugăm să aveţi în vedere cinci propuneri pe care le apreciem ca fiind echitabile şi, totodată, cruciale pentru supravieţuirea agenţiilor de turism”, se menţionează în scrisoarea oficială trimisă de ANAT către membrii Guvernului.

Astfel, operatorii din turism solicită realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agenţiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020, precum şi reducerea cotei de TVA la 5% pentru agenţiile de turism începând cu 1 ianuarie 2021, chiar şi pentru o perioadă limitată de trei ani.

Totodată, reprezentanţii ANAT cer prelungirea acordării voucherelor de vacanţă în perioada 2021-2025 către bugetari şi acordarea de facilităţi fiscale pentru companiile private care oferă salariaţilor vouchere de vacanţă. „Conform studiului realizat de către APET şi ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care îl anexăm prezentei, fiecare leu cheltuit de statul român pentru voucherele de vacanţă antrenează o creştere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiţi pentru vouchere se creează un nou loc de muncă”, se menţionează în document.

Printre solicitări se află prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt şi cu o specializare de nişă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. „Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor şi care au acumulat o experienţă remarcabilă, vor fi nevoiţi să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor şi, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajaţi.”, susţin reprezentanţii ANAT.

De asemenea, operatorii din turism mai solicită garantarea voucherelor de valoare emise de către agenţiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricţiilor impuse de pandemie. „Sperăm ca, de această dată, demersul nostru să fie corect apreciat şi agenţiile de turism să primească un sprijin real din partea autorităţilor şi nu doar clasicele promisiuni, niciodată dublate de măsuri concrete; în caz contrar, multe dintre ele nu vor supravieţui iernii”, se mai precizează în document.