Piaţa muncii s-a redefinit în ultimii ani şi a schimbat modul în care angajatorii se raportează la salariaţi.
Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie, de vreme ce tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil. În unele cazuri, acest lucru e prevăzut drept clauză în contractele de angajare. În altele, programul se negociază separat cu fiecare salariat în parte. Specialiştii în resurse umane susţin că programul flexibil îi face pe angajaţi mai productivi.
În Marea Britanie, de exemplu, doar 6% dintre angajaţi lucrează în intervalul clasic, 9-17. Potrivit BBC, aproape jumătate dintre britanici şi-au negociat cu angajatorii un program flexibil, pentru a se putea ocupa de educaţia copiilor sau pentru a jongla şi cu alte activităţi desfăşurate în afara muncii. Studiul, bazat pe date guvernamentale, arată că 37% dintre angajaţii cu program full-time preferă să înceapă munca la ora 8 dimineaţă şi să termine la ora 16. A doua cea mai populară alegere, preferată de 21% dintre participanţii la studiu, se referă la intervalul orar 7-15.
Flexibilitatea la locul de muncă e importantă nu doar pentru părinţi şi studenţi. Cei care lucrează între orele dorite spun că sunt mai motivaţi şi petrec o perioadă mai lungă de timp fără să-şi schimbe jobul. Şi mulţi angajatori au înţeles că unele persoane sunt matinale, altele preferă să se trezească mai târziu.
Transformarea digitală şi tehnologia permit, în multe domenii, realizarea activităţilor din orice loc unde există o conexiune la internet. Un studiu realizat de JP Morgan Chase în Statele Unite arată că acele companii care oferă angajaţilor posibilitatea de a opta pentru un program flexibil înregistrează niveluri mai mici de absenteism.
Acolo însă unde companiile negociază separat cu fiecare angajat programul flexibil pot apărea şi nemulţumiri. Angajaţii fără copii, spre exemplu, s-au plâns de faptul că nu sunt luaţi în seamă atunci când cer acest lucru. În astfel de situaţii, angajatorilor li se reproşează faptul că se comportă discreţionar, iar mediul de lucru este afectat.
În România, un studiu realizat luna trecută de un site de anunţuri online arăta că aproape jumătate dintre respondenţi – aproximativ 49% – au indicat programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care şi l-ar dori de la companie. Abia pe următoarele locuri se regăsesc pachetele extrasalariale, munca peste program plătită mai bine sau transportul asigurat.
Sursa: Digi24