Uniunea Europeană a cerut miercuri Statelor Unite să îi trimită răspunsuri 'cât mai curând posibil' la întrebările sale legate de programul american de spionaj electronic PRISM şi la propunerea de a se organiza o primă reuniune la nivel de experţi în luna iulie, informează AFP.
Vineri, la finalul unei întrevederi avute la Dublin cu procurorul general al SUA, Eric Holden, comisarii europeni Viviane Reding (justiţie) şi Cecilia Malmström (afaceri interne) au făcut cunoscut că Washingtonul a acceptat să îi informeze pe europeni despre programul PRISM, în special prin crearea unui grup de experţi ‘pentru schimbul de informaţii şi studierea garanţiilor’.
‘În cursul acestei întâlniri, nu aţi fost în măsură să răspundeţi la toate întrebările puse de UE (…) V-am fi foarte recunoscătoare dacă ne veţi oferi răspunsuri la aceste întrebări cât mai curând posibil’, i-au scris demnitarului american cei doi comisari europeni.
Aceeaşi scrisoare a fost trimisă, de asemenea, secretarului american pentru securitate internă, Janet Napolitano, absentă la întâlnirea de la Dublin.
Reding şi Malmström au menţionat că ‘sunt preocupate îndeosebi de volumul datelor colectate, amploarea programului, nivelul de supraveghere judiciară şi de posibilităţile de rectificare oferite europenilor’.
Ele au propus ca grupul de experţi să se reunească prima dată în cursul lunii iulie. ‘Dorim ca, pe baza acţiunilor acestui grup, Comisia Europeană să poată oferi explicaţii Parlamentului European şi Consiliului /de miniştri/ în octombrie’.
În paralel, în cadrul negocierilor pentru acordul cu Statele Unite referitor la protecţia datelor, care se află în impas din anul 2011, grupul PPE (conservatorii), prima forţă politică din cadrul Parlamentului European, a hotărât să apere o clauză care obligă Statele Unite să facă apel la un judecător sau o autoritate naţională competentă pentru a avea acces la datele personale ale cetăţenilor europeni.
Această dispoziţie fusese ‘retrasă din propunerea Comisiei Europene ca urmare a unui susţinut lobby din partea autorităţilor americane’, a precizat eurodeputata Marielle Gallo.
Colegul său Axel Voss a ţinut să sublinieze că dispoziţia ‘împiedică alte ţări să aibă acces, voit sau din întâmplare, la datele noastre personale, ceea ce constituie o protecţie importantă pentru cetăţeni, în lumina dezvăluirilor despre programul PRISM’.
SURSA: Agerpres