Ministerul Energiei anunță lansarea programului „Electric Up 2”. Acesta este dedicat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și domeniului HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații pentru vehicule electrice.
Prin intermediul acestui program, beneficiarii pot primi un ajutor de minimi cu o valoare maximă de 150.000 euro pe beneficiar. Acești bani acoperă 75% din cheltuielile eligibile. Celălalt procent de 25% reprezintă cofinanțare din surse proprii.
Nou ciclu de finanţare pentru programul ‘Electric Up’
Conform unui comunicat de presă, s-a avut în vedere pregătirea unui nou ciclu de finanţare al Programului Electric Up. În acest sens, Ministerul Energiei a elaborat şi pus în consultare publică proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 159/2020.
„E vorba de actul privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 12/202”, a arătat instituția.
Ministerul Energiei a explicat ce prevede legea
Modificările propuse în Ordonanța de Urgență nr. 159/2020 vizează extinderea limitei superioare a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp. Se promovează, totodată, infrastructura pentru vehiculele electrice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.
De asemenea, se propune modificarea cuantumului ajutorului de minimis. Un alt punct se referă la extinderea termenului de implementare a programului până în 2032.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, afirmă că această inițiativă sprijină mediul de afaceri prin investiții în surse regenerabile și infrastructură pentru vehicule electrice.
Susținere pentru mediul de afaceri
El a menționat că, încă de la preluarea mandatului, a vorbit despre energie verde, despre susţinerea mediului privat, despre investiţii care creează locuri de muncă şi dezvoltare.
Conform lui Burduja, acest act normativ se înscrie în această misiune asumată. Mai mult, prin acest demers se vine în sprijinul unor sectoare cu dinamică mare, întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa.
Scopul Programului de finanţare Electric Up este de susţinere a mediului de afaceri. Acest lucru se face prin finanţarea proiectelor de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Scopul urmărit este de a se asigura consumul propriu.
În plus, are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice şi creşterea numărului de autovehicule electrice şi electrice hibrid plug-in înmatriculate, precum şi dezvoltarea consumului de energie termică produsă din surse de energie regenerabilă, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.