Programul Guvernului e plin de promisiuni frumoase

necesita angrenarea unor resurse umane, logistice si mai ales financiare care par, cel putin deocamdata, greu de gasit. Cresterea economica depinde de investitiiNominalizat in cursul anului trecut ca posibil premier al Aliantei, democratul Adriean Videanu a trebuit, prin prisma inscrierii lui Traian Basescu in cursa prezidentiala, sa se multumeasca cu un post de ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor economice. Ceea ce ar trebui sa echivaleze cu un fotoliu de viceprem

necesita angrenarea unor resurse umane, logistice si mai ales financiare care par, cel putin deocamdata, greu de gasit.
Cresterea economica depinde de investitii
Nominalizat in cursul anului trecut ca posibil premier al Aliantei, democratul Adriean Videanu a trebuit, prin prisma inscrierii lui Traian Basescu in cursa prezidentiala, sa se multumeasca cu un post de ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor economice. Ceea ce ar trebui sa echivaleze cu un fotoliu de vicepremier. „Prioritatea mandatului meu va fi asigurarea cresterii competitivitatii economiei romanesti. Din datele pe care le avem, doar 9-10% din mediul de afaceri e pregatit sa faca fata exigentelor Uniunii Europene”, a precizat Videanu. El promite ca masurile de politica economica din urmatorii doi ani vor crea premisele cresterii competitivitatii economice a Romaniei. In ceea ce priveste cresterea economica, Videanu isi pune sperantele in primul rand in investitii, mai ales in cele straine, dar si in cresterea consumului privat si a celui guvernamental. Toate acestea ar trebui sa fie stimulate, in primul rand, de relaxarea fiscala, dar si de masuri coerente si consecvente ale echipei guvernamentale.
Industria autohtona lupta sau moare
Codrut Seres, noul ministru al economiei si comertului, va avea o sarcina grea. El va trebui sa ajute industria romaneasca sa devina competitiva atat vizavi de concurenta din Uniunea Europeana, cat si pe plan mondial. „Vom incerca sa eliminam distorsiunile care pot aparea prin implicarea statului in mecanismele economiei si prin acordarea diverselor ajutoare”, a spus Seres. Programul de guvernare cuprinde pagini intregi de masuri vizand modernizarea, restructurarea ori stimularea industriei. Din pacate, multe din ele au ramas la stadiul de idei generale. Ce se poate spune e ca domeniul energetic se va bucura de o atentie speciala, mai ales ca in joc sunt sectoare extrem de sensibile, cum ar fi mineritul, termoficarea ori energia electrica.
Autostrada Bechtel se face si cu Basescu la Cotroceni
„Vom prelua de la vechile guvernari tot ce a fost facut cu respectarea directivelor UE”, a declarat noul ministru al transporturilor, Gheorghe Dobre. Conform politicii in domeniu a cabinetului condus de Tariceanu, vor fi continuate, totusi, lucrarile la autostrada Brasov – Bors, criticata in numeroase randuri atat de Bruxelles, cat si de reprezentantii Aliantei DA. Dezvoltarea infrastructurii se va canaliza apoi pe reconfigurarea retelei de drumuri publice, constructia autostrazilor Pitesti – Sibiu – Nadlac si Bucuresti – Focsani – Albita, reorganizarea si eficientizarea CFR, finalizarea reabilitarii retelei feroviare pe Coridorul european IV, stimularea circulatiei de marfuri si calatori pe Dunare si in porturile maritime.
Se reintroduc conventiile civile si se recalculeaza pensiile
Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Gheorghe Barbu, va trebui sa aplice o serie de masuri menite a veni in sprijinul angajatilor, al angajatorilor, dar si al pensionarilor. Astfel, relatiile dintre salariat si angajator vor fi reglementate pe baza de simetrie juridica, iar prevederile Codului muncii care restrang anumite drepturi ale managerilor vor fi modificate. De asemenea, vor fi reintroduse conventiile civile. In acelasi timp, sistemul public de pensii va fi reformat, astfel incat sa asigure, pana in 2008, o crestere in termeni reali cu 30% a pensiei medii, si vor fi stimulate alternativele private. „Incepand chiar din acest an, pensiile vor fi recalculate dupa principiul: la conditii egale de pensionare, pensii egale”, a precizat Barbu.
De la gospodaria de autoconsum la mica ferma
Aproape jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural, iar economia acestei zone este, in mare parte, structurata pe agricultura de subzistenta. Noul ministru, Gheorghe Flutur, doreste sa schimbe aceasta stare de fapt, prin finalizarea reformei proprietatii funciare si stimularea si consolidarea fermelor private. In acest scop, „printre altele, transferul de proprietate in cazul terenurilor agricole va fi scutit de taxe, vor fi introduse rente viagere pentru proprietarii de teren agricol de peste 60 de ani care il vand sau il arendeaza si va fi introdus pretul minim garantat pentru produsele agricole de baza”, explica Flutur. De asemenea, vor fi introduse o serie de subventii si ajutoare menite a moderniza agricultura si silvicultura, iar pentru dezvoltarea satelor, guvernantii promit infrastructura institutionala, de transport si de utilitati.
Se privatizeaza total RomTelecom si SNR
Noul ocupant al fotoliului de la Comunicatii si Tehnologia Informatiilor, Szolt Nagy, spera ca in 2008 „Romania sa aiba telecomunicatii de calitate la un pret acceptabil, facilitati extinse de informare si o administratie mai eficienta, cu o viteza de raspuns marita”. Programul de guvernare al coalitiei prevede, de asemenea, dezvoltarea comunicatiilor in banda larga, crearea unei singure institutii de reglementare si control in domeniu si punerea ei sub control parlamentar, privatizarea totala, pana in 2006, a RomTelecom si a Societatii Nationale de Radiocomunicatii, precum si privatizarea Postei Romane.
Guvernarea vrea sa stea cu fata la mediul de afaceri
La prima vedere, George Copos se cam calca pe picioare cu Adriean Videanu. Daca primul coordoneaza activitatile economice, cel de-al doilea se va ocupa de mediul de afaceri si de IMM-uri. „Eu cred intr-o economie de piata libera, din care statul s-a retras treptat, si intr-o guvernare cu fata la mediul de afaceri”, a declarat Copos. Potrivit programului coalitiei, ar trebui, in primul rand, sa fie eliminate piedicile din calea intreprinzatorilor, atat la nivel fiscal, cat si administrativ. Sunt luate in vizor, cu aceasta ocazie, si pietele financiare, si piata muncii, dar si birocratia ori coruptia.