Programul „Noua Casă” va continua pentru al cincisprezecelea an consecutiv, ceea ce este o veste excelentă pentru cei care își doresc să achiziționeze o locuință. Însă ce criterii trebuie îndeplinite pentru a fi eligibil?

Cine este eligibil pentru programul „Noua Casă”

Veți putea accesa un credit prin programul „Noua Casă” dacă fie nu dețineți nicio locuință, fie dețineți cel mult o proprietate, care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați și nu a fost cumpărată printr-un alt program garantat de stat. Acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți.

Trebuie neapărat să menționăm că pentru locuințele cu un preț de până la 70 de mii de euro, trebuie să aduceți un avans de 5%, iar pentru locuințele care depășesc acest preț, dar care nu sunt mai scumpe de 140 de mii de euro, avansul obligatoriu este de minimum 15%.

Plafonul alocat de către Ministerul Finanțelor anul acesta este de 1,5 miliarde de lei.

Din anul 2009, de la lansarea acestui program, și până în prezent, s-au cumpărat peste 300 de mii de locuințe prin programul „Prima Casă”, care ulterior a devenit „Noua Casă”.

Pentru acest program sunt eligibile persoanele care:

  • nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu partenerul nicio locuință
  • au în proprietate cel mult o locuință, cu suprafața utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul „Prima Casă”

Avansul în funcție de prețul locuinței poate fi:

  • prețul maxim: 70.000 de euro – avansul minim obligatoriu de 5%
  • prețul cuprins între 70.001 – 140.000 de euro, avansul minim obligatoriu de 15%

Ce tipuri de locuințe se vor putea cumpăra?

„Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

  • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.