Ministerul Finanțelor a anunțat că programul „Noua Casă”, programul guvernamental adresat persoanelor fizice pentru achiziționarea unei locuințe, va continua și în anul 2023. Acest program va avea în acest an un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei .
Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul programului „Noua Casă”, respectiv 1,5 miliarde de lei.
Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.
Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
Lansat în 2009 sub numele de „Prima Casă”, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.
Ce tipuri de locuințe pot fi achiziționate
„Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:
– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Locuințele sunt diferențiate în funcție de preț
Programul „Noua Casă” diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel: cu un preţ de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuinţelor achiziţionate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.