Programul Prima casă: dobânzi la euro de până la cinci ori mai mari decât EURIBOR

Deşi aparent programul Prima casă a fost conceput pentru a-i ajuta pe cei care nu au o locuinţă, se pare că adevăraţii beneficiari vor fi marii dezvoltatori imobiliari care au rămas cu locuinţele nevândute şi băncile,  care pot da credite cu o dobândă de aproape cinci ori mai mare faţă de EURIBOR.Potrivit ordonanţei de urgenţă prin care s-a legiferat programul Prima casă, costul creditelor în euro este calculat în funcţie de indicatorul pieţei interbancare europ

Deşi aparent programul Prima casă a fost conceput pentru a-i ajuta pe cei care nu au o locuinţă, se pare că adevăraţii beneficiari vor fi marii dezvoltatori imobiliari care au rămas cu locuinţele nevândute şi băncile,  care pot da credite cu o dobândă de aproape cinci ori mai mare faţă de EURIBOR.

Potrivit ordonanţei de urgenţă prin care s-a legiferat programul Prima casă, costul creditelor în euro este calculat în funcţie de indicatorul pieţei interbancare europene – EURIBOR pentru scadenţa la trei luni, la care se adaugă o marja de până la 4 puncte procentuale.

Ieri, EURIBOR cu scadenţa la trei luni a fost de 1,14%. Dacă se adaugă cele patru procente permise de ordonanţă se ajunge la o dobână în euro de 5,14%, adică de aproape cinci ori mai mare faţă de EURIBOR.

EURIBOR este un acronim de la  EURopean InterBank Offered Rate şi este un indice de referinţă independent, recunoscut internaţional reprezentând rata dobânzii minime sau de bază comunicată de Banca Centrală Europeană pentru creditele acordate în euro de către o bancă de prim rang unei alte bănci de prim rang.

Puteţi vedea evoluţia EURIBOR apăsând Aici

La creditele în lei, plafonul este calculat în funcţie de ROBOR, la care se adaugă o marjă de 2,5 puncte procentuale.

ROBOR – Romanian Interbank Offer Rate  este rata medie a dobânzii solicitate de bănci pentru depozitele în lei plasate pe piaţa interbancară.

Ratele dobânzilor de referinţă ale pieţei monetare interbancare ROBID/ROBOR sunt calculate zilnic, de către Reuters ca medie aritmetică a ratelor de dobândă afişate de un număr de 10 bănci comerciale.

Evoluţia ROBOR o puteţi afla aici.

Ipotecă de rangul I în favoarea statului

Prima etapă a programului prima casă, respectiv cea de depunere a ofertelor de către băncile comerciale, s-a încheiat ieri, 20 de instituţii de credit înscriindu-se în etapa de selecţie. Ulterior, Ministerul Finanţelor va anunţa care bănci au fost acceptate să facă parte din program după care se va trece efectiv la acordarea creditelor.

Beneficiarii programului „Prima casa” sunt persoane fizice care nu deţin în comun sau individual, împreuna cu soţii lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândita, şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului „Prima casa” băncile instituie şi reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioada de 5 ani.

DETALII:
Citeşte şi Guvernul analizează posibilitatea majorării plafonului de garantare la „Prima Casă”.
Citeşte şi Ofertele la Prima Casă arată că băncile pot acorda credite cu dobânzi mai mici.