Programul Rabla 2024. Şoferii vor primi mai puţini bani în acest an

Programul Rabla 2024. Guvernul României a anunțat intenția de a continua sprijinul pentru programul de finanțare destinat înnoirii parcului auto din România, prin acordarea diverselor tipuri de vouchere.

În fiecare an, cetățenii români beneficiază de tichete oferite de stat în schimbul vehiculelor vechi deținute. Aceste vouchere pot fi utilizate pentru achiziționarea unor autoturisme noi, indiferent de tipul motorizării – fie cu motoare termice, hibride sau electrice. Scopul programului este de a diminua impactul poluării aerului asupra mediului și sănătății populației, generat de emisiile provenite din gazele de eșapament.

În privința valorii ecotichetului pentru anul 2024, prima de casare pentru un vehicul uzat va fi de cel mult 3.500 lei. Suma poate fi utilizată pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou, în schimbul renunțării la un vehicul uzat.

Cei care optează pentru casarea a două vehicule uzate vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 lei.

Este esențial de menționat că voucherul se acordă doar dacă beneficiarul este proprietarul vehiculului uzat de cel puțin trei ani.

Despre Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice

În ceea ce privește debutul Programului Rabla 2024 pentru mașini electrice, guvernul a redus valoarea voucherelor oferite celor care doresc să achiziționeze astfel de autovehicule prin acest program.

Conform legii, ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

  • 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alineatului (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, excepție făcând motocicleta;
  • 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alineatului (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, excepție făcând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
  • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Voucherul primit se deduce din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, fie pur electric, fie electric hibrid. Diferența de bani trebuie acoperită de beneficiarul voucherului din surse financiare proprii, credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar sau fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Deocamdată, nu a fost comunicată data la care începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice, însă cel mai probabil va debuta în primăvară, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți.