Firmele ar putea primi între 5 şi 10 vouchere pentru casarea maşinilor uzate, faţă de doar 3 tichete acordate în prezent, ridicarea acestui plafon urmând să fie analizată săptămâna viitoare de Guvern, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

El a arătat că pentru persoanele fizice va fi menţinută limita de 3 vouchere de casare, în schimb pentru firme va fi analizată posiblitatea ridicării acestui prag.

„De la 1 ianuarie continuă acest program cu acelaşi prevederi, deci cel mult 3 tichete de 3.800 lei pot fi prezentate de către persoane fizice şi persoane juridice. Urmează să analizăm la persoane juridice şi vin săptămâna viitoare cu o notă în Guvern, eventual să ridicăm acest număr de la 3 la 5 sau cel mult 10”, a spus Borbely.

Ulterior, a precizat că mecanismul mai multor vouchere ar fi ca  firmele să aibă posibilitatea să caseze un autovehicul pentru 3 vouchere, două autovehicule pentru 5-6 vouchere şi trei autovehicule pentru 9-10 vouchere.

Potrivit ghidurilor de finanţare a programelor de stimulare a parcurilor auto şi de tractoare, firmele cu datorii la stat sau care au primit sancţiuni de natură financiară nu pot cumpăra maşini sau tractoare prin „Rabla”.

În 2009, guvernul a acordat prime de casare pentru peste 32.000 de maşini, puţin peste jumătate din nivelul bugetat, de 60.000 de vehicule.