România are aproape 6,7 de milioane de cetățeni plecați afară. În urmă cu aproape 10 ani, conform ONU, eram pe locul doi în topul mondial al migrației după Siria, țară aflată în război civil. În deceniul care a trecut, guvernele care s-au perindat nu au reușit să atenueze fenomenul migrației. Și nici să îi întoarcă pe românii plecați înapoi în țară. Inițiativa RePatriot și-a asumat această misiune și a reușit de-a lungul anilor să consolideze legătura dintre diaspora și România. Și chiar să îi facă pe unii să revină.

RePatriot este inițiativa lansată de Romanian Business Leaders (RBL), organizație ce reunește 500 de antreprenori români care au reușit în decurs de 10 ani să consolideze relația cu românii din diaspora și să le ofere acestora sprijin pentru întoarcerea în țară.

„Îi ajutăm cu informațiile pe care le-am acumulat prin experiențele noastre de antreprenori în diverse domenii. Când cineva vrea să întreprindă ceva în România poate apela la noi în mod gratuit. Le oferim analize despre situația pieței, despre ce se întâmplă în România, despre sistemul de taxe și impozite, despre cum să facă o firmă țară, ce probleme ar putea avea și cum să le depășească”, a explicat Marius Bostan, antreprenor în serie și inițiator al programului RePatriot. Lansat în 2015, programul a avut din start menirea de „conecta românii de pretutindeni la oportunitățile de acasă”.

Marius Bostan - Repatriot
Marius Bostan, inițiatorul programului RePatriot. Sursa foto: Arhiva companiei

Repatriot Summit recunoaște excelența

Nu este însă singura formă prin care RePatriot vine în sprijinul celor din afara țării. RBL organizează periodic conferințe în țările cu comunității mari de români, pentru a consolida legăturile dintre ei, dar și cu România. „Prin acțiunile noastre întărim comunitățile de români. Organizăm conferințe în țările în care sunt mulți români și încercăm să îi punem și pe ei împreună”, a mai precizat Marius Bostan.

Anual, RBL organizează Repatriot Summit – Credem în România, eveniment care ajută la reconectarea cu țara a profesioniștilor și antreprenorilor români de pretutindeni.

„În cei aproape 10 ani de existență am avut peste 100 evenimente în care am conectat mai bine diaspora cu țara. Avem nevoie de spiritul antreprenorial și comportamentul civic al românilor de pretutindeni. Iar acum poate mai mult decât oricând. Ei sunt cei mai buni promotori ai produselor și serviciilor românești în străinătate. Și tot ei vin acasă și investesc în ritm susținut. Îi apreciem și îi așteptăm acasă”, a precizat Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier și lider RePatriot.

„Orice guvern din lume i-ar dori aproape”

Anul acesta, RePatriot Summit se va desfășura în perioada 3-6 octombrie, la Palatul Parlamentului și la Predeal. Sunt așteptați să participe peste 200 de oameni de afaceri români și personalități din țară și din afara granițelor.

Evenimentul va premia 100 de români remarcabili din afara granițelor la Gala festivă Top 100 Români de Pretutindeni. „Vom premia încă 100 de români remarcabili pe care orice guvern din lume i-ar dori aproape. Este un gest mic, dar completează fericit acțiunea RePatriot de conectare mai bună a românilor de pretutindeni cu patria mamă. Prin dezvoltarea inițiativei RePatriot, Romanian Business Leaders dovedește că oamenii de afaceri români prețuiesc valoarea românilor oriunde s-ar afla și văd viitorul construit împreună cu aceștia”, a subliniat Marius Bostan.

În cadrul galei, vor fi evidențiate și performanțele persoanelor și organizațiilor care au excelat în cadrul Romanian Performance Excellence Program. Inițiativa este destinată dezvoltării, evaluării și promovării standardelor de excelență în activitate pentru organizațiile românești.

După evenimentul de la Palatul Parlamentului, participanții la RePatriot Summit vor avea trei zile de activități la Predeal. Aceștia vor participa într-un program special de interacțiune destinat generării de noi proiecte de afaceri.