Marcel Ciolacu nu mai acceptă amânarea programului RetuRo
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că a căzut de acord alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, asupra implementării programului RetuRo. Șeful Executivului anunță că acesta va începe în următoarea perioadă și că „sub nicio formă” nu va mai fi amânat.
Declarațiile au fost făcute miercuri în cadrul unei vizite la fabrica Coca Cola Ploieşti. Vizita a marcat importanța unei investiții importante în ceea ce privește producţia de PET reciclat.
Despre proiectul RetuRo, premierul a precizat că marchează „un moment de cotitură în ceea ce priveşte sustenabilitatea”. El a mai adăugat și că proiectul va fi demarat într-o lună. Ciolacu a numit acest demers „cel mai mare proiect de sustenabilitate din România”.
„Împreună cu Ministerul Mediului avem programul RetuRo, cred că acest exemplu de bună practică va fi începutul programului. Nu mai este un secret, am decis împreună cu domnul ministru al Mediului sub nicio formă să nu se mai amâne, încă o dată, punerea în aplicare a programului.
Cred că e un moment de cotitură în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi, în sfârşit, intrăm şi noi în direcţia corectă în ceea ce priveşte reciclările, închizând întreg cercul”, a declarat Marcel Ciolacu.
RetuRO este un sistem de tipul Garantie-Returnare
Potrivit website-ului dedicat proiectului, „Misiunea RetuRO este de a implementa cel mai mare proiect de economie circulară al României – sistemul de garanție-returnare”. Prin acesta, se dorește atingerea „țintelor de colectare și reciclare impuse la nivel european prin noul pachet pentru economie circulară al UE”.
Tot aici aflăm și principiile de bază ale acestui sistem:
„Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.
Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație”, aflăm pe website-ul dedicat proiectului ReturRo.