Acordurile semnate în prezența lui Marcel Ciolacu au ca scop implementarea unor programe esențiale pentru sprijinirea unor domenii prioritare pentru Guvernul României, precum sprijinirea IMM-urilor, reducerea șomajului în rândul tinerilor și protecția mediului.

Marcel Ciolacu spune că România va beneficia de o contribuție semnificativă

Potrivit premierului, România va beneficia de o contribuție semnificativă de peste 1 miliard de lei din partea Confederației Elvețiene, iar fondurile vor sprijini domenii precum siguranța publică, eficiența energetică, protecția mediului și consolidarea sistemelor sociale. Ciolacu a subliniat că programul este special prin faptul că vizează zonele și persoanele cele mai vulnerabile, având ca scop reducerea disparităților sociale și economice, în special în comunitățile defavorizate.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi la acest moment important pentru consolidarea parteneriatului dintre România şi Confederaţia Elveţiană. Semnăm astăzi un număr important de acorduri care ne vor permite realizarea unor programe pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în România, prin contribuţia fondurilor elveţiene”, a spus premierul în cadrul evenimentului.

Un alt punct esențial al acestui program este axat pe realizarea de rezultate concrete, care să aibă un impact direct asupra vieții cetățenilor. Premierul a menționat că se va pune accent pe formarea profesională a tinerelor generații, astfel încât aceștia să poată învăța meserii căutate pe piața muncii și să fie protejați de riscurile care le-ar putea afecta viitorul. În același timp, programul va contribui și la construirea unor comunități mai eficiente energetic, ce vor reduce cheltuielile pentru consumul de energie.

„Este vorba de susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, reducerea şomajului în rândul tinerilor, creşterea siguranţei şi securităţii publice, protecţia mediului, consolidarea eficienţei energetice şi a utilizării surselor regenerabile, consolidarea sistemelor sociale şi implicarea civică”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu a subliniat că scopul acestui program nu este doar rezolvarea problemelor din prezent, ci și crearea unor sisteme mai performante în domenii esențiale precum educația, justiția, sănătatea, energia și securitatea publică. El a reafirmat angajamentul Guvernului de a implementa cu succes aceste proiecte și de a contribui la consolidarea legăturilor politice, economice și culturale între România și Elveția.

„În al doilea rând, programul pune accent pe rezultate concrete, care să se vadă în viaţa oamenilor. Vrem ca generaţia tânără să înveţe meserii căutate pe piaţa muncii. Vrem ca tinerii să fie protejaţi de pericolele care îi vizează şi îi fac vulnerabili. Vrem comunităţi care să cheltuiască mai puţin pentru energie”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul a exprimat dorința de a continua dialogul constructiv cu partenerii elvețieni

De asemenea, premierul a exprimat dorința de a continua dialogul constructiv cu partenerii elvețieni pentru atragerea unor noi investiții în domenii strategice, precum digitalizarea, cercetarea și inovarea.

„Nu rezolvăm doar probleme de azi, ci punem bazele unor sisteme mai bune: în educaţie, în justiţie, în securitate publică, în energie, în sănătate. Aceste acorduri vor contribui la consolidarea legăturilor politice, economice şi culturale dintre România şi Elveţia”, a completat premierul.

În contextul geopolitic actual, Marcel Ciolacu a subliniat importanța consolidării relațiilor bilaterale pentru asigurarea securității regionale și pentru dezvoltarea unei cooperări pe termen lung între cele două țări.

„Ne dorim să continuam dialogul fructuos cu Confederaţia Elveţiană pentru a atrage noi investiţii elveţiene în România şi pentru a valorifica potenţialul unor domenii precum digitalizarea, cercetarea şi inovarea, şi pentru a ne proteja prin dezvoltarea cooperării în domeniile industriei de apărare sau al securităţii cibernetice”, a conchis premierul.

Au fost semnate acorduri pentru implementarea unor măsuri de suport în următoarele domenii

În cadrul acestui program de cooperare româno-elvețian, au fost semnate acorduri pentru implementarea unor măsuri de suport în următoarele domenii:

  1. Programul pentru Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă, cu un buget total de 70,5 milioane de franci elvețieni, din care 60 de milioane sunt contribuția elvețiană.
  2. Programul de securitate și siguranță publică (afaceri interne), cu un buget total de 23,5 milioane de franci elvețieni, din care 20 de milioane reprezintă contribuția elvețiană.
  3. Programul de securitate și siguranță publică (justiție), cu un buget total de 11,7 milioane de franci elvețieni, din care 10 milioane sunt contribuția elvețiană.
  4. Programul pentru serviciile de sănătate, cu un buget de 11,7 milioane de franci elvețieni, din care 10 milioane sunt contribuția elvețiană, destinat creșterii capacităților de prevenire și tratare a dependenței copiilor și adolescenților.
  5. Programul privind învățământul dual, cu un buget total de 11,7 milioane de franci elvețieni, din care 10 milioane reprezintă contribuția elvețiană.