Programul Tezaur al Ministerului Finanţelor continuă şi în luna aprilie a acestui an.
Potrivit ordinului publicat pe 30 martie în Monitorul Oficial, programul prin care populaţia poate împrumuta statul român prin intermediul Trezoreriei sau a Poştei Române va avea dobânzi majorate faţă de luna precedentă.
Care sunt dobânzile pentru titlurile emise în cadrul Programului Tezaur?
Dobânzile pentru aprilie ale Programului Tezaur vor fi 2,95% pe un an, 3,35% pe 3 ani și 3,75% pe 5 ani, în timp ce dobânzile pentru luna martie au fost de 2,85% pe un an, 3,10% pe 3 ani și 3,25% pe 5 ani.
Titlurile de stat din Programul Tezaur sunt emise în forma dematerializată, iar valoarea lor nominală este de 1 leu.
Dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar aceste titluri de stat sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.
Subscrierea pentru Programul Tezaur va avea loc în intervalul 1 aprilie – 26 aprilie. Există însă o excepţie pentru cei vor achiziţiona titlurile prin intermediul Poştei, deoarece în mediul urban subscrierea se încheie mai devreme cu o zi lucrătoare, adică pe 23 aprilie, iar în rural cu două zile, adică pe 22 aprilie.
Ministerul Finanţelor a atras marţi 15 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni
Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 15 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 300 de milioane de lei, la o dobândă de 3,89% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 162 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 15 milioane de lei.
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.