Romania are 1,9 miliarde euro din aceasta piata. Poate parea mult fata de Malta, unde in comunicatii s-au rulat 350 milioane euro. Dar sa nu uitam ca Malta este un
statulet. Relevanta este comparatia cu Ungaria, tara cu jumatate din populatia Romaniei, insa cu o piata de 2,88 miliarde euro.
De altfel, Romania sta prost la majoritatea statisticilor realizate de firma de consultanta. Chiar si in materie de telefonie mobila, domeniu cu o dezvoltare semnificativa, rata de penetrare este cu circa 50% mai mica decat media statelor din Uniunea Europeana. si venitul per abonat (circa 200 euro anual) este printre cele mai scazute, din cauza numarului mare de utilizatori de servicii preplatite. Romania sta cel mai prost din toate cele 13 state candidate si in ceea ce priveste gradul de penetrare a liniilor fixe.
Desi dezvoltarea infrastructurii lasa mult de dorit, cablul TV fiind singurul sector unde stam ceva mai bine, in Romania, tarifele pentru convorbirile pe long-distance au cel mai mic nivel dintre toate tarile candidate. Practic, pentru zece minute de convorbiri interurbane sau internationale, romanii platesc, in medie, putin peste un euro, spre deosebire de turci, care pentru acelasi interval platesc 1,6 euro. Oricum, tendinta este de scadere, dat fiind faptul ca noii actori care vor oferi servicii de telefonie fixa de la 1 ianuarie 2003 vor ataca acest sector.
Legat de liberalizarea pietei, in momentul realizarii studiului, Romania era singura tara candidata in care inca nu functiona o Autoritate de Reglementare in domeniu. In toate celelalte state, existau autoritati ale caror bugete variaza intre 20 si 60.000 euro/angajat. si in Romania insa, din 25 septembrie 2002, si-a inceput activitatea Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Aceasta va acorda fiecarei companii interesate sa ofere servicii de telefonie fixa o Autorizare Generala in baza careia va putea opera, nemaifiind astfel nevoie de licenta.
La convorbirile locale, Romania are tarife asemanatoare cu Polonia si Slovenia. In Romania, cel putin, convorbirile locale reprezinta un domeniu prea putin atractiv, pentru ca investitiile sunt mai mari decat la telefonia mobila, iar amortizarea este mult mai lenta. In prezent, in opt dintre cele 13 candidate, statul detine cel putin 51% din actiuni, iar in opt state exista investitori strategici, cum este si cazul prezentei OTE la RomTelecom. In anumite tari, precum Cehia, piata telefoniei fixe a fost liberalizata, insa competitia pentru convorbirile locale lasa mult de dorit.
Ca si in celelalte state, tarifele Internet au scazut si la noi pana la limita de jos a profitabilitatii. Lucrul este valabil, in special, pentru utilizatorii casnici. si la liniile inchiriate, Romania are printre cele mai scazute tarife, atat pentru capacitatile de 64 Kbps, cat si pentru cele de 2 Mbps.
Studiul realizat de PriceWaterhouseCoopers este consultat atat de reprezentantii Comisiei Europene, cat si de factorii de decizie din statele candidate.
Progrese, dar mai este mult pana departe
3 octombrie 2002, 12:00
Ultima modificare în 3 octombrie 2002, 15:00
Romania are 1,9 miliarde euro din aceasta piata. Poate parea mult fata de Malta, unde in comunicatii s-au rulat 350 milioane euro. Dar sa nu uitam ca Malta este un
statulet. Relevanta este comparatia cu Ungaria, tara cu jumatate din populatia Romaniei, insa cu o piata de 2,88 miliarde euro.De altfel, Romania sta prost la majoritatea statisticilor realizate de firma de consultanta. Chiar si in materie de telefonie mobila, domeniu cu o dezvoltare semnificativa, rata de penetrare este cu circa 50
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Si Curtea Constitutionala poate fi controlata
- Contracte de garantare a succesului in cariera pe termen lung
- Sapunul lichid si gelul de dus, produse utilizate ocazional
- ISO 9001 tine loc de carte de vizita
- Tendinte pe piata muncii ar mai fi, deocamdata, numai pe hartie
- Vitrina cartii
- 500 milioane de facturi, avize si chitante se schimba
- Cum sa mergi la cinema, pe Internet
- Bulgariat8 Romania 0 in meciul valutei
- IN GROAPA