Activitatea în acvacultură va beneficia de un ajutor de stat constând în reducerea accizei la motorina utilizată, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform MADR, resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 3 milioane lei, pentru perioada 2023 – 2025 şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Schema de ajutor de stat se aplică întreprinderilor mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură. În prezent sunt licenţiate pentru producţia de puiet de peşte un număr de 246 de unităţi care exploatează o suprafaţă de peste 6.000 hectare, precizează ministerul de resort.

Sumele se plătesc până la sfârșitul anului

Pentru producţia de peşte de consum sunt licenţiate 750 unităţi cu o suprafaţă de peste 65.653 hectare. În anul 2021, producţia internă de peşte a fost de 11.714 tone, care au asigurat circa 10% din consumul de peşte.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, instituţie aflată în subordinea MADR, reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

Prețul la carburanți a scăzut

Prețurile au scăzut sub pragul de 7 lei/litru în România, după o perioadă de creștere constantă. Reducerea prețurilor are loc la nivel internațional, ca urmare a unei scăderi a cererii pentru petrol.

Această reducere poate avea un impact pozitiv asupra economiei românești, în special prin reducerea costurilor pentru consumatori și pentru companii, dar și prin creșterea puterii de cumpărare a populației.

În plus, poate avea un efect benefic asupra inflației, care a fost în creștere în ultimele luni. De asemenea, poate reduce presiunea asupra bugetului de stat, prin reduceri la accize și TVA.

Cu toate acestea, este important să se țină cont de faptul că reducerea prețurilor la carburanți este un fenomen temporar, care poate fi influențat de multe factori, inclusiv de evoluția pandemiei și a situației geopolitice internaționale.

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, care în 2022 au provenit din Rusia, pe 5 februarie intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.