Curtea Constituțională s-ar putea reforma din temelii!

Stelian Ion, fost ministru al Justiției: Este extrem de important să începem dezbaterea pentru reformarea CCR

Cel puțin, aceasta este intenția celor de la USR, care au depus o inițiativă legislativă în acest sens, acuzând că înaltul for a fost transformat „într-un simplu instrument politic”.

Proiectul de lege al USR-iștilor prevede, prin alte modificări, limitarea la un mandat al președinților CCR și transmiterea online a ședințelor.

Stelian Ion, fost ministru USR al Justiției, explică faptul că, în ultimii ani, au existat multe decizii controversate ale Curții Constituționale, care s-a implicat în situații care țin mai mult de politic decât de juridic.

„Este extrem de important să începem dezbaterea pentru reformarea CCR. Rolul Curții Constituționale este esențial și nu negăm acest rol în viața pubică și politică. Orice altă reformă – cum ar fi reglementarea pensiilor, reforma justiției, a educației – nu poate fi făcută fără girul CCR.

urtea Constituțională a dovedit că poate bloca reforme sau le poate da undă verde. Am văzut în ultimii ani o implicare tot mai mare a CCR pe chestiuni care țin mai mult de decizii politice și mai puțin de juridic. Sunt multe pronunțări pe conflicte constituționale între actorii politici, au fost decizii controversate, unele de rescrierea practic a unor legi, CCR devenind un fel de legiuitor.

În acest context, am depus la Camera Deputaților proiectul de modificare a legii CCR, cu mai multe propuneri de reformă”, a precizat Stelian Ion.

Principalele modicări propuse în vederea reformării Curții Constituționale

Proiectul de lege al USR îi obligă în mod expres pe judecătorii CCR să nu se supună sub nicio formă organizațiilor politice sau instituțiilor care i-au propus pentru respectivele funcții. Mai mult, este prevăzută obligația ca judecătorii să facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile.

„După principiul potrivit căruia CCR nu are un creion, ci doar o radieră, fiind exclusiv un legiuitor negativ, USR propune ca CCR să poată sancționa textele neconstituționale, dar fără să poată să oblige Parlamentul să adopte vreo soluție legislativă.

Totodată, USR propune o nouă competență pentru CCR, în contextul numeroaselor decizii controversate ale Curții, unele având și opinii separate. Concret, este vorba de posibilitatea ca președintele României, președinții celor două Camere, Înalta Curte de Casație și Justiție, CSM, Avocatul Poporului sau minimum 50 de deputați sau 25 de senatori să poată cere un reviriment în practica CCR, adică reconsiderarea unora dintre soluțiile adoptate.

Unul din cazurile când se poate solicita un reviriment al practicii este cel în care una dintre deciziile Curții contravine unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult, dacă se constată că decizia CJUE vine ca o consecință a unei soluții CCR, această din urmă instituție va avea obligația de a lua în discuție revizuirea, de îndată.

Pentru a preveni situația în care la CCR se formează o majoritate construită pe alte criterii decât cele ale logicii juridice și pentru a asigura o diminuare a volumului de muncă pentru fiecare judecător, propunem ca sesizările să fie soluționate în primă fază de o instanță de trei judecători constituționali, cu posibilitatea părților de a formula apel la instanța de cinci judecători constituționali. Completele de trei sau cinci judecători se vor trage la sorți”, au transmis reprezentanții USR într-un comunicat de presă.

Fără superimunitate pentru judecătorii Curții, președinții CCR au dreptul la un singur mandat, iar ședințele vor fi transmise online

Proiectul mai vizează eliminarea superimunității în cazul judecătorilor CCR, suspendarea din funcție în cazul trimiterii în judecată pentru fapte penale, dar și limitarea mandatelor pentru președinții CCR la unul singur.

„Proiectul USR vizează eliminarea superimunității pe care PSD a acordat-o judecătorilor CCR în 2017 (trimiterea în judecată să se poată face doar cu votul a șase din ceilalți opt colegi). De asemenea, trimiterea în judecată pentru fapte penale va atrage suspendarea din funcție a judecătorului respectiv.

USR propune instituirea obligației de a transmite online ședințele și de a publica actele care stau la baza deciziilor. De asemenea, înregistrările video ale ședințelor vor fi disponibile pe site-ul instituției”, mai transmite formațiunea politică.