Deputatul USR Tudor Pop a depus un proiect de lege care ar interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc în orașele cu mai puțin de 5.000 de locuitori.
În orașele mai mari, acestor unități li s-ar interzice să funcționeze în clădiri rezidențiale sau la mai puțin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc.
Potrivit lui Pop, eșecul statului de a reglementa jocurile de noroc a dus la zeci de mii de victime, în special în zonele rurale mai sărace, unde operatorii de jocuri de noroc s-au extins și au deschis lanțuri de săli de joc.
Același deputat a mai spus că pentru a rezolva această problemă, este nevoie urgentă de o legislație care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc și să împiedice amplasarea acestora în zonele rurale, la parterul clădirilor de apartamente și în zonele urbane dens populate.
De asemenea, Tudor Pop consideră că statul nu poate continua să fie un spectator și trebuie să ia măsuri pentru a aborda această problemă.
„Avem un stat slab care i-a lăsat pe cei mai vulnerabili dintre noi în mâinile lacome ale operatorilor de jocuri de noroc. Din cauza asta avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenți, ruinați și în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale. De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până și în cele mai uitate sate din țară și care au deschis săli de jocuri în lanț, la fiecare parter de bloc, în mediul urban.
Trebuie să facem sălile de jocuri de noroc mai puțin accesibile, trebuie să le scoatem din zonele rurale, de la parterul blocurilor, din mentalul colectiv. Avem nevoie de un proiect legislativ care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc, urgent. Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”, declară deputatul USR Tudor Pop.
Ce alte modificări mai aduce proiectul USR?
Propunerea USR vizează modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și funcționarea jocurilor de noroc prin adăugarea de noi cerințe pentru obținerea unei licențe de exploatare a jocurilor de noroc. Printre modificările propuse se numără interzicerea funcționării sălilor de jocuri de noroc în clădiri rezidențiale sau cu destinație mixtă, cum ar fi la parterul complexelor de apartamente, și obligativitatea ca acestea să fie amplasate la cel puțin 300 de metri de alte săli de jocuri de noroc.
În același timp, propunerea vizează limitarea numărului de săli de jocuri de noroc în zonele rurale prin interzicerea funcționării acestora în localitățile cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori.