Securiștii nu mai pot avea funcții publice
Conform proiectului, cei care candidează pentru funcția de președinte al României sunt obligați să facă o declarație pe propria răspundere. Conform unui model stabilit într-o anexă inclusă în proiect.
Acesta trebuie să ateste că nu au avut vreo legătură cu Securitatea sau nu au colaborat cu aceasta. Aceste declarații pe propria răspundere trebuie depuse la Biroul Electoral Central, iar acesta are responsabilitatea de a le transmite Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în termen de 24 de ore de la înregistrare.
Legea se referă și la colaboratori
Potrivit propunerii, persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist nu sunt eligibile pentru a candida la funcția de președinte al României.
Este vorba în special fostele cadre ale Comitetului Central și Comitetelor Județene ale PCR sau Partidului Muncitoresc Român. Precum și foștii ofițeri și agenți din aparatul securității sau serviciile de contrainformații ale armatei.
De asemenea, se interzice candidatura lucrătorilor sau colaboratorilor Securității. Este vorba despre cei față de care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Conform propunerii, persoanele care candidează sau au fost alese sau numite în diverse demnități sau funcții sunt obligate să facă o declarație pe propria răspundere. Declarația trebuie să ateste că nu au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia. Excepție fac cei care nu împliniseră vârsta de 16 ani la data de 22 decembrie 1989.
Verificarea acestor calități este efectuată automat pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în acele demnități sau funcții. Inclusiv pentru cele care se află în exercițiul acestora la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Proiectul mai stipulează că nu sunt eligibile pentru aceste funcții persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist.