Acesta beneficiază de un buget total de aproximativ 5 milioane de euro și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
„Întreprinzători în turism – Pensiuni în România” este implementat de Fundația Natională a Tinerilor Manageri – FNTM (www.fntm.ro), în calitate de lider al consorțiului, în parteneriat cu organizațiile: Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores de Almeria – ASAJA (www.asajaalmeria.es) și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural – ANTREC (www.antrec.ro). proiect este construit pornind de la două realități: doar 6% din turismul românesc este reprezentat de turismul de pensiune. Iar, la nivel rural, acolo unde potențialul este foarte mare, există o lipsă acută de cunoștințe financiare, de management sau marketing”, spune Valentin Miron, managerul proiectului și vicepreședinte al FNTM.
“Acest
Astfel, obiectivele proiectului sunt structurate în jurul unor direcții de acțiune principale:
1. Cercetare: studiile de piață ce se vor realiza în fiecare regiune de dezvoltare identifică oportunități de afaceri și determină direcțiile strategice pentru turismul de pensiune. De asemenea, vor avea loc studii calitative și cantitative pe eșantioane reprezentative de turiști români și străini, pentru a determina cererea de servicii.
2. Instruire: dezvoltarea abilităților manageriale și facilitarea planificării, conducerii și promovării adecvate a afacerilor turistice pentru un număr minim de 500 de întreprinzători și manageri de pensiuni ce vor fi selectați pentru a urma programul de educație în sistem e-learning. De asemenea, se vor desfășura un număr de șapte conferințe regionale, pentru aproximativ 1.500 de beneficiari, conferințe ce vor avea ca obiectiv împartașirea de bune practici.
3. Consultanță: sprijinirea și impulsionarea dezvoltării afacerilor pentru cel puțin 500 de antreprenori și manageri de pensiuni, prin acordarea de consultanță personalizată în cele șapte birouri regionale.
4. Benchmarking: 100 de beneficiari ai proiectului vor avea ocazia să facă parte dintr-un program de schimb de experiență în Spania, program ce va cuprinde vizite la unele dintre cele mai de succes pensiuni.
5. Promovare: proiectul va include dezvoltarea unui portal de turism dedicat și a unui catalog specializat, prin care beneficiarii își vor putea prezenta oferta, comunica și atrage turiști. Un număr de peste 2.000 de pensiuni selectate vor fi astfel promovate direct către turiștii, marile agenții și instituțiile specializate din România și de pe întregul continent european.