Delgaz Grid are veşti bune pentru locuitorii municipiului Suceava. Compania a obţinut cofinanţare europeană pentru o investiţie consistentă, de aproape 90 milioane de lei. Ce conţine proiectul Delgaz Grid, pe lângă montarea contoarelor inteligente?
Veşti bune pentru locuitorii unui dintre cele mai importante oraşe din România!
Contoare inteligente în peste 10.000 de locuinţe din municipiul Suceava
Compania Delgaz Grid anunţă că a obţinut cofinanţare din fonduri europene pentru o investiţie de aproape 90 milioane de lei în municipiul Suceava.
Investiţia vizează implementarea unui sistem de monitorizare inteligentă a distribuției în municipiul Suceava, prin montarea a peste 10.500 de contoare inteligente, anunţă compania.
Investiţia de 88,5 milioane de lei este cofinanțată cu peste 60,7 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon).
În cadrul proiectului vor fi montate peste 10.500 de contoare inteligente (SMART) la consumatori din cartierele George Enescu, Zamca, Mărășești și Centru din municipiul Suceava.
Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune va fi reabilitată prin înlocuirea a circa 25 de km de cabluri şi a peste 1.700 de tablouri electrice (firide).
Totodată, Delgaz Grid anunţă că vor fi implementate infrastructura hardware şi aplicaţiile software necesare funcţionării componentelor sistemului de monitorizare inteligentă a distribuției (managementul energiei – contorizare inteligentă, monitorizarea rețelei și managementul întreruperilor).
Ce beneficii are contorizarea inteligentă?
- Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
- Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
- Facilitează alegerea de către client unor tarife diferențiate;
- Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
- Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.
Până la finalul anului 2020 au fost instalate circa 327.000 de contoare SMART la consumatori din peste 750 de localități din Moldova. Cele mai multe unități au fost montate în județele Bacău și Neamț, unde 64%, respectiv 44% dintre clienți beneficiază de contorizare inteligentă.
În acest an ne-am propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente și astfel circa 22% dintre clienții Delgaz Grid vor avea contorizare SMART, transmit reprezentanţii companiei. Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.
Un proiect similar celui aprobat de curând pentru Suceava este în derulare în municipiul Iași și vizeză modernizarea rețelei de distribuție și montarea a peste 10.000 de contoare inteligente la consumatori din municipiu.