Investiție la Ploiești de peste 29 de milioane de lei în energie verde

Primăria municipiului Ploiești a anunțat aprobarea finanțării unui proiect fotovoltaic de energie regenerabilă, denumit Fabrica de energie verde Ploiești. Cu o valoare totală de 29.267.639,56 lei, proiectul va fi finanțat prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei.

Scopul acestui proiect este construirea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară clădirilor publice, spitalelor, unităților de învățământ și iluminatului public din municipiu.

Proiectul fotovoltaic va reduce dependența de combustibili fosili

Viitorul parc fotovoltaic va avea următoarele caracteristici:

  • Putere instalată: 4.500,36 kWp/4.500,00 kWAC.
  • Număr de panouri: 8.334 panouri solare, fiecare cu o capacitate de 540 Wp.
  • Număr de invertoare solare: 45 invertoare de 100 kW fiecare.

Proiectul fotovoltaic promite să reducă semnificativ dependența de combustibili fosili, contribuind astfel la reducerea riscurilor asociate fluctuațiilor prețurilor acestora. De asemenea, energia produsă va fi ecologică, cu emisii de gaze de seră zero, și va avea costuri reduse de operare și întreținere.

Noua capacitate de producție de energie verde va aduce beneficii semnificative pentru Ploiești, printre care:

  • Autoconsum pentru clădirile publice: Reducerea facturilor energetice pentru instituțiile municipale, spitale și școli.
  • Contribuția la tranziția energetică: Proiectul susține tranziția de la surse de energie poluante către surse regenerabile.
  • Reducerea impactului asupra mediului: Absența emisiilor de gaze și deșeuri va avea un efect pozitiv asupra calității aerului și a sănătății locuitorilor.

Fondul pentru Modernizare și alte inițiative

Proiectul face parte dintr-o strategie mai largă de tranziție energetică finanțată prin Fondul pentru Modernizare, un instrument european destinat statelor membre cu PIB pe cap de locuitor sub 60% din media UE.

România beneficiază de 11,98% din veniturile generate de licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră la nivel european pentru perioada 2021-2030.

Pe de altă parte, menționăm că, Ministerul Energiei derulează programul „Urban Up”, care permite asociațiilor de proprietari să instaleze sisteme fotovoltaice pe blocuri. Cu un buget de 150 de milioane de lei, acest program este destinat reducerii facturilor la energie pentru locuitorii blocurilor de apartamente și se află în dezbatere publică.