Informația a fost dezvăluită recent de New York Times, publicația precizând că face parte din mass-media implicate, alături de Washington Post, Wall Street Journal şi de alte companii.
„Suntem într-o fază de explorare a ideilor pentru a oferi instrumente de inteligenţă artificială care să-i ajute pe jurnalişti în munca lor.
Aceste instrumente nu sunt concepute pentru – şi nu pot – înlocui rolul esenţial jucat de jurnalişti în colectarea şi verificarea informaţiilor şi în redactarea articolelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.
Concept similar cu funcţii de asistenţă din Gmail sau Google Docs
Conform New York Times, directorii din domeniul mass-media au descris proiectul Google, denumit la nivel intern „Genesis”, drept „perturbant”. Conceptul prevede funcţii de asistenţă la scriere similare celor din Gmail sau Google Docs, însă specifice pentru jurnalişti, cum ar fi propunerea de diferite titluri sau stiluri de scriere.
Start-up-ul californian care a creat ChatGPT, OpenAI, a semnat, recent acorduri cu organizaţii media. Compania avidă de date, necesare pentru a-şi antrena modelele lingvistice, a obţinut, printre altele, permisiunea de a utiliza arhivele agenţiei americane de presă Associated Press (AP) începând din 1985.
În schimb, AP va avea acces la „tehnologia OpenAI şi la expertiza sa”, au detaliat cele două companii într-un comunicat săptămâna trecută.
Oficial Meta: Inteligența Artificială e destul de stupidă
Modelele actuale de AI sunt mult departe de avertismentele care susțin că inteligența artificială dezvoltă autonomie și gândește natural, susține Nick Clegg, președintele pentru Afaceri Globale la Meta Platforms, relatează BBC.
Nick Clegg a fost politician și vicepremier al Marii Britanii, iar după ce s-a mutat în SUA a fost numit de Mark Zuckerberg vicepreședinte pentru afaceri globale și comunicații al Facebook, Inc., în 2018, pentru ca apoi să devină Președinte pentru Afaceri Globale la Meta Platforms, din februarie 2022.
Invitat la BBC Today Programme, Nick Clegg a făcut câteva declarații care contrazic valul de avertismente cu privire la inteligența artificială. Acesta a susținut că modelele actuale de inteligență artificială (AI) sunt „destul de stupide” și că „hype-ul a fost oarecum înaintea tehnologiei”.
Invitat de BBC, după anunțul Meta privind noua versiune a modelului său de AI – Llama 2 – născută din colaborarea cu Microsoft, care va fi distribuită prin serviciul de cloud Azure și va funcționa pe sistemul de operare Windows, a făcut mai multe declarații menite să diminueze cumva ideea că inteligența artificială ar presupune acum riscuri uriașe pentru omenire. Pe de altă parte, recunoaște că riscul astăzi este că AI-ul este un instrument puternic.