Un grup de studenţi din Olanda a creat un automobil electric complet funcţional confecţionat în întregime din deşeuri, printre care plastice pescuite din apele mării, sticle PET reciclate şi gunoi menajer.
Vehiculul sport de un galben strălucitor, cu două locuri, pe care studenţii l-au botezat ”Luca”, poate atinge o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră şi poate parcurge distanţa de 220 de kilometri când este complet încărcat, a precizat Universitatea Tehnică din Eindhoven.
Potențialul deșeurilor
”Maşina este cu adevărat specială pentru că este întru totul confecţionată din deşeuri”, a declarat managerul de proiect, Lisa van Etten, pentru Reuters.
”Şasiul este confecţionat din seminţe de in şi sticle PET reciclate. Pentru interior, am folosit de asemenea gunoi menajer nesortat”, a mai spus aceasta.
Materialele plastice dure care de obicei se găsesc în televizoare, jucării şi electrocasnice au fost utilizate pentru confecţionarea caroseriei, iar pernele de pe scaune au fost realizate din nucă de cocos şi păr de cal.
Autovehiculul a fost proiectat şi construit de un grup de 22 de studenţi în circa 18 luni, a precizat Van Etten, ca parte a unui demers de a dovedi potenţialul deşeurilor.
Industria auto și reciclarea
‘Sperăm cu adevărat ca fabricanţii de automobile să înceapă să utilizeze deşeuri”, a spus o membră a echipei de producţie, Matthijs van Wijk.
”Au multe aplicaţii posibile. Tot mai multe companii folosesc deşeuri sau biomateriale în interior, noi am vrut să arătăm că este posibil de asemenea să fie folosite şi la construirea unui şasiu”.
Industria auto reciclează în fiecare an, la nivel global, peste 25 de milioane de tone de deșeuri generate de mașini scoase din uz. Conform studiilor, mașinile se află pe locul 1 în topul produselor reciclate.
În Europa se reciclează aproape 8 milioane de autovehicule în fiecare an, iar în Statele Unite se estimează că numărul ajunge la 12 milioane.
Foto: REUTERS / Eva Plevier.