Un nou proiect de lege prevede schimbări importante în ceea ce privește școlile din România. Deși în teorie proiectul pare unul benefic, părinții consideră că acesta va adânci și mai mult discriminarea în rândul elevilor.
Uniforma școlară ar urma să fie obligatorie în România
Un proiect depus la Senat prevede că școlile ar putea introduce obligativitatea uniformei școlare.
Proiectul are ca scop amendarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub numele de Legea Deca-Iohannis. Potrivit documentului, elevii ar beneficia gratuit de uniforme școlare.
Proiectul prevede că specificațiile tehnice pentru articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte care vor constitui uniforma școlară vor fi stabilite printr-un ordin al Ministrului Educației.
Documentul precizează că finanțarea acestor cheltuieli poate fi acoperită din:
- fonduri guvernamentale alocate de la bugetul de stat
- bugetul Ministerului Educației
- bugetele altor instituții care coordonează unități din rețeaua națională școlară
- din bugetele consiliilor județene
- Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale
- și din fonduri externe nerambursabile
Ce se arată în expunerea de motive?
În expunerea de motive se menționează că studiile realizate de Comisia Europeană indică faptul că abandonul școlar este cauzat de probleme personale sau de familie, dificultăți de învățare sau, în majoritatea cazurilor, de situația socioeconomică precară.
Aceasta se poate traduce prin incapacitatea părinților de a achiziționa rechizitele sau obiectele vestimentare necesare pentru frecventarea cursurilor fizice, ori mijloacele informatice necesare pentru accesul la cursurile online.
Părinții consideră că măsura nu este una necesară
Iuliana Constantinescu, președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, a declarat că nu consideră măsura necesară și că obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită.
Ea a menționat că elevii au drepturi și nu pot fi obligați să poarte uniforma, iar chiar dacă școlile impun un anumit cod vestimentar, elevii nu pot fi sancționați pentru nerespectarea acestuia.
De asemenea, propunerea legislativă prevede o obligativitate relativă, în sensul că doar școlile care doresc pot impune purtarea uniformei. Constantinescu a subliniat că finanțarea nu este clar specificată, doar menționându-se că anumite autorități locale sau centrale ar putea acoperi cheltuielile cu aceste uniforme, fără a fi obligate să le suporte.
Ea a concluzionat că inițiativa legislativă este inoportună în contextul în care învățământul este sub-finanțat de mulți ani și există multe alte nevoi în sistem, iar purtarea uniformei nu ar contribui la o mai bună desfășurare a cursurilor, așa cum se susține în textul propunerii.
”Atât regulamentul de organizare și funcționare al unităților școlare, cât și statutul elevilor prevede în mod clar că elevii trebuie să aibă în școală obținută decentă? Da, de foarte multe ori nu se întâmplă acest lucru, însă școlile pot lua măsuri în acest sens și pot sancționa elevii atunci când ținuta lor este una indecentă. Deci cred că ține foarte mult de cum vedem fiecare, cum ne poziționăm fiecare față de școală, ce importanță și ce respect acordăm spațiului școlar.
Cele mai mari lipsuri țin, ca întotdeauna, de infrastructura școlară, de lipsa autorizațiilor, spațiilor în care se desfășoară cursurile. Încet, încet vacanța de vară va lua sfârșit și ne apropiem de debutul unui nou an școlar și încă avem unități școlare care nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar sau a-visu. Avem școli care sunt foarte vechi, cad pe noi, nu avem materiale didactice, nu avem la dispoziție încă în toate unitățile de învățământ mijloace moderne de învățământ.
În continuare ne luptăm cu lipsa manualelor școlare, mai ales la liceu, acolo unde ele nu se mai editează de ani de zile. Sunt o mulțime întreagă de lipsuri în sistem. Nu uniforma școlară este ceea ce ne lipsește în acest moment”, spune aceasta pentru Antena 3.