Potrivit proiectului de act normativ, supus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, după intrarea în vigoare a modificărilor la Statutul funcţionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit căruia “în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate şi a celor pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa funcţionarului public în cauză”.
Totodată, raporturile de serviciu se suspendă în perioada în care funcţionarul public desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii.
Proiectul de act normative prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este încadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori la cancelaria prefectului, precum şi atunci când este desemnat de către autoritatea sau instituţia publică să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României, unor organisme sau instituţii internaţionale, potrivit proiectului de act normativ.
Totuşi, pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul acestora.
Studiile universitare sau de doctorat nu sunt forme de perfecţionare profesională
Proiectul de act normativ face însă referire şi la “situaţii temeinic justificate”, determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, în care funcţionarul public va putea fi eliberat din funcţie.
Totodată, în cazul în care o instituţie sau autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, conducătorul instituţiei sau autorităţii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalităţi prevăzute în lege.
Proiectul mai prevede şi că la încetarea raportului de serviciu, funcţionarul public nu îşi mai păstreaza drepturile dobândite în cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.
În plus, proiectul prevede că studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfecţionare profesională şi nu pot fi finanţate din bugetul de stat sau din bugetul local.
Vezi ai proiectul legislativ
Proiect MAI: Funcţionarii publici ar putea fi concediaţi în timpul concediului medical
3 decembrie 2010, 14:32
Ultima modificare în 3 decembrie 2010, 16:32
Guvernul vrea să scape mai uşor de funcţionarii publici. Aceştia vor putea fi concediaţi chiar şi când sunt în concediu medical sau de creştere a copilului, potrivit proiectului de modificare a Statului funcţionarilor publici.
Etichete: mai
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Chevrolet a pornit linia de asamblare a modelului electric-hibrid Volt
- Guvernul aprobă săptămâna viitoare bugetul pe anul 2011
- RCA mai ieftin în 2011
- Porsche Broker de Asigurare a intermediat prime în valoare de 209 milioane de lei
- Ministrul finanţelor ia în calcul scăderea contribuţiilor la jumătatea anului 2011
- Puterea de cumpărare a scăzut la jumătate, iar bonitatea faţă de bănci s-a diminuat cu 80%
- Europenii nu mai pot scăpa fără plata amenzilor rutiere încasate pe teritoriul altui stat UE decât cel de rezidenţă
- FMI a propus reducerea concediului maternal la un an şi stabilirea indemnizaţiei la 600-1.000 lei
- Rezervele Băncii Naționale, cu 1,5% mai mari în luna noiembrie față de octombrie
- Românii mai încrezători cu 10% în agențiile de turism