Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborate un proiect de act normative care stabileşte aceste restricţii. Conform documentului, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă pe monumentele naturii, în parcurile şi rezervaţiile naturale, în parcuri, pe clădirile reprezentând sedii ale autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, precum şi ale instituţiilor publice, “cu excepţia afişajelor care anunţă activitatea ce se desfăşoară în interiorul sediilor”.
Sunt interzise afişele plasate pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, “indiferent de categoria acestora”, dar şi pe obiectele de artă monumentală şi monumentele de for public, pe clădirile reprezentând monumente istorice sau componente ale unor ansambluri monument istoric, “în incinta şi pe elementele de împrejmuire a cimitirelor, lăcaşurilor de cult şi grădinilor publice”, în intersecţii, în sensurile giratorii, pe pereţii pasajelor rutiere subterane şi supraterane ori sub poduri şi pe stâlpii de susţinere a elementelor de semnalizare rutieră sau de circulaţie.
În plus, va fi interzisă amplasarea de mesh-uri sau bannere publicitare pe clădirile aflate “în stare avansată de deteriorare”, dar doar în cazul în care acestea afectează “structura de rezistenţă şi stabilitatea şi integritatea elementelor constructive şi decorative ale anvelopei clădirii”. Autoritatea locală va stabili în ce zone ale oraşelor pot fi amplasate mesajele publicitare.
Autoritatea locală va instala panouri speciale, ce vor fi curăţate săptămânal
Pe de altă parte, autorităţile locale vor avea şi ele o serie de obligaţii noi odată cu intrarea în vigoare a proiectului propus de ministerul condus de Elena Udrea. Pe de-o parte, autoritatea locală va trebui să emită un regulament prin care să stabilească în ce zone ale oraşelor pot fi amplasate mesajele publicitare şi ce condiţii trebuie să respecte cei care deţin aceste spaţii. În plus, autoritatea locală va trebui să instaleze panouri “speciale destinate afişelor publicitare şi a anunţurilor de mică publicitate”, care vor fi curăţate săptămânal de angajaţii unor “compartimente de specialitate” proprii, astfel încât “să se asigure actualitatea anunţurilor”.
Proiectul prevede condiţiile necesare amplasării fiecărui tip de afişaj publicitar stradal. Spre exemplu, bannerele legate de stâlpi care sunt amplasate perpendicular deasupra străzilor nu vor mai putea fi instalate în intersecţii şi nici în zone unde împiedică vizibilitatea rutieră sau perspectiva asupra monumentelor istorice ori naturale. Ele nu vor mai putea fi montate nici în zonele în care există deja panouri publicitare.
Va fi interzisă totodată amplasarea de stâlpi al căror scop exclusiv este acela de a susţine bannerele pe domeniul public. “Bannerele montate perpendicular pe axul drumului vor fi instalate la o înălţime minimă de cinci metri faţă de sol, astfel încât să nu afecteze vizibilitatea rutieră şi imaginea urbană. Bannerele vor fi amplasate astfel încât distanţa între acestea să fie de minimum o sută de metri”, se mai arată în proiectul Ministerului Dezvoltării. Cele care sunt amplasate în condiţiile nou impuse de proiectul propus pot fi păstrate maximum “o lună calendaristică”.
Mesh-urile, pe de altă parte, pot fi amplasate în zonele decretate de autoritatea locală ca fiind “de publicitate restrânsă” pe construcţii, inclusiv pe monumentele istorice, numai în situaţia în care ele “constituie protecţie către domeniul public pe perioada efectuării lucrărilor de consolidare sau restaurare, dar nu mai mult de un an calendaristic”. În plus, ele trebuie să reproducă “imaginea construcţiei după consolidare sau restaurare”, eventualele mesaje publicitare urmând să nu ocupe mai mult de un sfert din suprafaţa totală de afişaj. Ele pot apărea, de asemenea, pe calcanele construcţiilor care nu sunt clasate monumente istorice.
Pot fi, totuşi, montate mesh-uri sau mesh-uri digitale pe faţadele clădirilor de locuit din zonele decretate ca fiind “de publicitate lărgită”, în care regulamentele locale o permit şi pe cele ale clădirilor cu funcţiuni comerciale şi de birouri situate în zonele de publicitate lărgită.
Afişele pe mijloacele de transport în comun, doar dacă nu obturează vizibilitatea călătorilor
Vehiculele publicitare vor putea fi autorizate să circule prin localităţi doar pe un traseu stabilit de autoritatea administraţiei publice locale, staţionarea lor urmând să fie interzisă. Totodată, ele nu vor putea circula în convoaie mai mari de două, fiind obligate să meargă cu o viteză mai mare decât jumătatea limitei maxime admise pe drumul pe care circulă.
Circulaţia convoaielor va fi totuşi permisă, însă “numai cu ocazia manifestărilor speciale, în baza avizului emis de autorităţile administraţiei publice, cu durata de valabilitate de o zi”.
Mesajele publicitare pot fi montate şi pe mijloacele de transport în comun, însă numai dacă acestea nu obturează vizibilitatea călătorilor.
Sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi cuprinse între 500 de lei, minimul pentru persoanele fizice care încalcă legea, până la 50.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut pentru sancţionarea firmelor de afişaj sau a deţinătorilor de vehicule de transport în comun.
Pentru un primar care încalcă obligaţiile care-i revin prin acest proiect de lege, amenda poate fi cuprinsă între 10.000 de lei şi 15.000 de lei.
Proiect MDRT: Fără publicitate stradală în parcuri şi pe clădirile instituţiilor publice
3 decembrie 2010, 17:21
Ultima modificare în 3 decembrie 2010, 19:21
Autorităţile doresc să modifice legislaţia privind amplasarea mijloacelor de publicitate, astfel încât amplasarea de suporturi pentru publicitate stradală să fie interzisă în parcuri, pe arbori, în parcurile şi rezervaţiile naturale, pe sediile instituţiilor publice, pe asfaltul drumurilor.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Chevrolet a pornit linia de asamblare a modelului electric-hibrid Volt
- Guvernul aprobă săptămâna viitoare bugetul pe anul 2011
- RCA mai ieftin în 2011
- Porsche Broker de Asigurare a intermediat prime în valoare de 209 milioane de lei
- Ministrul finanţelor ia în calcul scăderea contribuţiilor la jumătatea anului 2011
- Puterea de cumpărare a scăzut la jumătate, iar bonitatea faţă de bănci s-a diminuat cu 80%
- Europenii nu mai pot scăpa fără plata amenzilor rutiere încasate pe teritoriul altui stat UE decât cel de rezidenţă
- FMI a propus reducerea concediului maternal la un an şi stabilirea indemnizaţiei la 600-1.000 lei
- Rezervele Băncii Naționale, cu 1,5% mai mari în luna noiembrie față de octombrie
- Românii mai încrezători cu 10% în agențiile de turism